Békéscsaba

2024.09.03. 15:00

Bemutatkoznak a bábos verseny írói, rendezői - galériával

A délelőtti performansz megalapozta a Bábos Drámaíró Verseny hangulatát, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház benépesült. Bemutatkoznak az írók, a rendezők és a csapattagok is, akik idén 16+ -os előadásokat állítanak színpadra.

dr. Nagy Szilvia

Kezdetét vette a dobpergés; a VII. Bábos Drámaíró Verseny kedden este startol, akkor húzzák ki a témát, amelyből három író – Drubina Orsolya, Gráf Dorka és Hanula Zsolt – egyetlen éjszaka alatt ír egy-egy bábdarabot. Az is este derül ki, hogy a három rendező – Ecsedi Csenge, Fodor Orsolya és Maróthy Zorka – kinek a darabjával, s melyik csapattal kezdi el a munkát. Lássuk, ki kicsoda!

bábos, drámaíró, verseny
A bábos drámaíró verseny komoly hagyományokra tekint vissza Békéscsabán. Fotó: Beol-archívum

ÍRÓK

Drubina Orsolya

Fiatalon eldöntötte, hogy „színházcsináló” lesz. Vallja, hogy a teátrum egy nagy sajt, s ő, mint egy kis sajtkukac, jól átjárja, minden részébe belekóstol. „Számomra az, hogy rendezőasszisztensként létezem, vagy színészként, esetleg ruhatárosként, mind ugyanazt a lelkesedést, ugyanazt a lelkiséget jelenti.” Egyetemistaként színikritikákat, prózaverseket írt a Tiszatáj folyóiratba. Rózsa Teodóra, a szegedi Kövér Béla Bábszínház művésznője vetette fel, hogy írjon drámákat. Megszületett a felnőtteknek szánt Sárkányterminál, amivel Drubina Orsolya megnyerte a szabadkai Népszínház drámapályázatát is. 

Hanula Zsolt Péter

Újpesten született és nevelkedett, 2005-ben diplomázott média-kommunikáció szakon. Filmes magazinokban kezdett publikálni, majd barátjával, kollégájával megalapította A hetedik sor közepe című blogot és alkotói csoportot. Megtanulta a közösségi marketing alapjait, majd munkát vállalt a Budapest Filmnél. Jelenleg Dabason él, online marketing managerként dolgozik. Még 2012-ben nyerte meg a Fiatal Írók Szövetsége kéziratpályázatát, s hamarosan megjelent első könyve A fiúk nem sírnak címmel. A második – Minden egész – idén jött ki. Blogok, rövidprózák, videoklip-forgatókönyvek, e-bookok is fémjelzik nevét.

Gráf Dorka

Tizenhárom évesen döntötte el, hogy író lesz. Az ELTE bölcsészkarán végzett, tanult filozófiát és irodalomtudományt is. Testvérével a családi, reklámszakmába vágó vállalkozást vezette, közben kritikákat, tudósításokat, beszámolókat írt. Tárcái, novellái is napvilágot láttak, első regénye, a Puncs pedig 2019-ben született. Most három köteten dolgozik egyszerre. Idén nyerte el a Móricz Zsigmond Irodalmi Ösztöndíjat, s befejezte Angyalföld című regényét is. Drámaírást, dramaturgiát tanul, a színházban a megszállottság, a kalandvágy hajtja.

RENDEZŐK

Ecsedi Csenge

Zalaegerszegen született, ott is él. Színészként, rendezőként, drámatanárként, kulturális szervezőként dolgozik. A színház mindig élete középpontja volt, ötévesen lett a celldömölki Soltis Lajos Színház tagja, ahol napjainkig dolgozik. Érettségi után Zalaegerszegen a Hevesi Sándor Színházban is elkezdett szerepelni, táncolni. Színjátszó csoportokat, nyári táborokat vezet, van egy saját színi iskolája is, a Szabad-kör. Két éve végzett Svájcban az Accademia Teatro Dimitri - Master of Arts-szakán. A Kollázs Kulturális Egyesület elnöke.

„Az utóbbi években elkezdem a színházpedagógiát önismereti és terápiás módszernek tekinteni, kollégáimmal, barátaimmal ezt fejlesztem. Úgy érzem, ez az út lett az én utam.”

Fodor Orsolya

Szabadúszó színházi rendező, bábrendező, dramaturg. Tanárként és előadóként is dolgozik, de a színház a legfontosabb kommunikációs csatornája. „Az utóbbi időben az autofikciós formátumok, a talált terek lehetőségei, valamint a bábszínház, mint filozófia foglalkoztat. Kutatásom fókuszában a tér szakralitása áll.”

Maróthy Anna Zorka

Szabadúszó bábszínházi rendező, tervező, illusztrátornak, grafikus is tanul. Bevallása szerint nagyon szereti Bródy Verát, Lázár Ervint, Réber Lászlót meg a képregényeket, mert egyszerűt mondanak egyszerűen. „Ez az egyszerűt mondás a legnehezebb a világon. A fontosat látni. Valahogy ezt tudja a bábszínház is, s remélem, hogy egyszer majd én is egy kicsit jobban fogom ezt tudni.”

CSAPATOK

1. csapat

Fülöp Joci, Dupák Fanni, Rózsa Teodóra, Csortán Zsóka, Biró Gyula.

2. csapat

Horgas Ráhel, Lendváczky Zoltán, Rácz Mihály, Soós Emőke, Spergel Anna.

3. csapat

Szekeres Máté, Nikodémusz Hajnalka, Presits Tamás, Czumbil Emőke, Gyarmati Éva.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!