Kiállítás

2 órája

Van Gogh ihlette meg a Padlásterápia alkotóit - videóval

A budapesti Van Gogh-kiállítás ihlette azt a több mint száz festményt, amit a legutóbbi Padlásterápia-tárlaton tártak nagyközönség elé az alkotók.

dr. Nagy Szilvia

A Lencsési Könyvtárban Beraczkáné Veronika szavalata után Szabó Zsuzsa üdvözölte a legutóbbi Padlásterápia-tárlaton megjelenteket. Elmondta, a holland festőművész mindössze 37 évet élt. Fiatalon misszionárius lett egy belga bányászfaluban, szabadidejében folyamatosan rajzolt; eleinte a komor időszak adott ihletet alkotásainak. Később, Provence-ban nyert újabb inspirációkat, ahol nagy szenvedéllyel dolgozott, a természeti színek kerítették hatalmukba a sötétek helyett. 

padlásterápia, Van Gogh, művészet, alkotás
Fotó: Martos Katalin

– Van Gogh tehetségét, zsenialitását csak halála után értékelték, ezért sokszor nélkülözött. Rövid élete során csaknem 900 művet alkotott, amiből mindössze egyetlen egyet tudott eladni. Egy évszázad múlva azonban már csillagászati áron keltek el a képei, immár a mestermásolatok is sokat érnek – sorolta Szabó Zsuzsa. Hozzátette, a festőóriás a labilis lelkiállapotát, belső zűrzavarait, kínjait is előrevetítette festményein. 

– A Padlásterápia „Van Gogh fantáziák” kiállítására nagy hatással volt az augusztus 9-ei budapesti utazás, melyen a festőkör 23 tagja vett részt Szarvas Péter polgármester, Varga Tamás alpolgármester, Csányi Illés képviselő és dr. Juhász István tanácsnok anyagi támogatásának köszönhetően. Ahogy a falakon látható, több tagot inspirált Van Gogh napraforgója, csillagos éje, írisze, virágzó mandulaága, viharos búzamezője, valamint kék és sárga színvariációja – részletezte Szabó Zsuzsa. Mielőtt a Kemény Gitárklub zenélni kezdett, hozzátette, az elmúlt hat esztendő alatt a G. Pataki Mária vezette Padlásterápiások 22 kiállítást nyitottak meg. Létszámuk hatról 30 felettire duzzadt,  közösségük rendszeres találkozást, élményt és barátságot jelent. 

 

padlásterápia, Van Gogh, művészet, alkotás
G. Pataki Mária hat éve vezeti a Padlásterápia csoportot. A szerző felvétele

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!