Békéscsaba

2 órája

Pszichiátriai és szenvedélybetegek, fogyatékossággal élők léptek fel a Játék-Színen

Több mint száz résztvevő, 11 csapat érkezett a három dél-alföldi vármegyék kilenc településéről a Játék-Szín dél-alföldi regionális amatőr színjátszó-találkozóra, amelyet pénteken Békéscsabán, a vasutas művelődési házban rendeztek. A Játék-Színt immár 16. alkalommal szervezte meg a Mentálhigiénés Egyesület, és most is pszichiátriai és szenvedélybetegek, fogyatékossággal élők, idősek léptek színpadra, hogy megmutassanak valamit magukból.

Licska Balázs

Bonnyai Sándor, a Mentálhigiénés Egyesület intézményvezetője elmondta, hogy a Játék-Színt azért hozták létre, hogy a pszichiátriai és szenvedélybetegek, a fogyatékossággal élők, az idősek megmutathassanak magukból valamit, ami túlmutat az előítéleteken, a hétköznapi berögzült dolgokon. Bár a fellépők egy művet dolgoznak fel, és szereplők; a mozdulataikban, a gesztusaikban, a grimaszaikban ott rejtőznek ők is, a darabba beleviszik saját magukat is.

játék-szín,előadás,szenvedélybetegek, Békéscsaba
Kilenc településről tizenegy csapat érkezett a Játék-Színre Fotó: Bencsik Ádám

Zsűri értékelte a csapatokat a Játék-Színen

Kiemelte, hogy minden fellépő csapat egy szakmai értékelést is kap a zsűritől, amelyben most helyet foglalt

  • Pete László Miklós rendező, dramaturg;
  • Szicsek Margit tanácsadó szakpszichológus;
  • Szák-Kocsis Péter, a békéscsabai Keresztyén Ifjúsági Egyesület elnöke, magyar- és ének-zene szakos pedagógus.

Arról is beszélt, hogy a csapatok az értékelésnek is hála évről évre fejlődnek, és hogy fontos üzeneteket közvetítenek. 

Nem a cél a fontos, hanem az út

Varga Tamás békéscsabai önkormányzati képviselő a megnyitón kiemelte, hogy nem a cél a fontos, hanem az út, amely a célig vezet, és hogy a fellépés a próbafolyamat megkoronázása. Azt kérte a fellépőktől, hogy élményekkel távozzanak. Seregi Zoltán, a Jókai színház igazgatója pedig arról beszélt, hogy a színház közösségi műfaj, közösen kell csinálni, alkotni benne, és hogy a játék nemcsak a nézőknek, hanem a szereplőknek is élményt jelent.

Közösen készítik a díszleteket, a jelmezeket is

Az egyik fellépő – aki egy pszichiátriai betegek otthonából érkezett társával és gondozóival – elmondta, hogy 24 éve van az intézményben, és hogy 24 éve játszik darabokban. A vígjátékokat kedveli, így most is egy vígjátékkal érkeztek, amellyel tükröt tartanak maguk és mások elé egyaránt. A próbákat a mostani előadásra hónapokkal ezelőtt elkezdték. A jelmezeket és a díszleteket minden esetben közösen készítik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!