Megtelt a piaccsarnok

3 órája

Rotyogott a töltött káposzta, készült a kolbász a szarvasi versenyen

Több mint 20 csapat gyúrta kolbászt, főzte a töltött káposztát szombaton reggel 8 órától a szarvasi piaccsarnokban. Idén már 18. alkalommal rendezik meg itt az egész napos töltöttkáposzta-főző és frisskolbászkészítő versenyt, már a töltött káposzta és a kolbász illata is sokakat csábított a rendezvényre, melyet Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese nyitott meg.

Nyemcsok László

Farkas Sándor kiemelte, a rendezvényen nagyon sok finom töltött káposzta és kolbász készül, de a verseny egyben jelképezi azt is, hogy ebben a forrongó világban milyen fontos a csapatépítés, a lélekerősítés. Szeretettel kapaszkodnak össze a határon innen és a határon túlról is az emberek a Vajdaságtól a Partiumig, Erdélyig.

töltött káposzta, kolbász, verseny , Szarvas
A csapatok jókedvűen készítették az ételeket a szarvasi piaccsarnokban Fotó: Závoda Szabina

A szarvasi kiváló ételek, ízek nem kerültek feledésbe

Hodálik Pál, Szarvas polgármestere hangsúlyozta, a rendezvény a hagyományőrzés színtere, mutatja azt is, hogy a szarvasi kiváló ételek, ízek nem kerültek feledésbe. A résztvevők remek hangulatban megismerhetik mások szokásait, ízvilágát is, a közönség pedig élvezheti a szórakoztató kísérőprogramokat is.

A pohárköszöntőt Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magosz Békés vármegyei elnöke tartotta. Kiemelte, a régi disznótorok ételei és hangulata elevenedik meg az immáron 18. szarvasi töltöttkáposztafőző- és frisskolbászkészítő versenyen. Kozsuch Kornél örömét fejezte ki, hogy tele van a csarnok, vagyis az indulók mellett a közönség is vevő erre a programra.

Olyan nagy a színpad, mint a szívük

Závoda Ferenc, a verseny főszervezője, a Szarvasi Gazdakör elnöke felhívta a települések képviselőit, a zsűri tagjait is a színpadra. Ahogy fogalmazott: „Olyan nagy a színpad, mint a szívünk, mindenki elfér, és szívesen látunk mindenkit a rendezvényünkön.” Ahol a töltött káposzta és a kolbász mellett a zsűri a fogópálinkák, a házi disznótoros savanyúságok és sütemények bírálatát is elkezdte.

A töltött káposzta és a kolbász finom étel, de a lelket is erősíti a csapatépítés, a közösségi élmény által. A rendezvényt Farkas Sándor (balra) nyitotta meg Fotó: Závoda Szabina  

A töltött káposzta és a kolbász körítése volt a szép terítés

A településeket képviselő csapatvezetők között van többek között Brlás János, Kardos, Bohrát Mária, Örménykút polgármestere valamint Kónya István, Gyula alpolgármestere is.

Sági Szilárd gasztroblogger, tévés személyiség, a zsűri elnöke az asztalokat végigjárva kiemelte, rendkívül igényesek már a terítések is, látszik, hogy komolyan készültek a csapatok a versenyre. 

17 órakor Matyi és a Hegedűs, majd 18 órakor Vikidál Gyula lép színpadra.

Ők a győztesek

A Sági Szilárd gasztroblogger vezette zsűri eredményt hirdetett a 18. szarvasi töltöttkáposzta-főző- és frisskolbászkészítő versenyen szombaton délután a piaccsarnokban. A töltött káposztáknál Tornya (Partium) csapata nyert, a kolbászoknál a Mozzarella gárdája. A legjobb disznótoros sütemény díját a Pannon Motorosok érdemelték ki. A fogópálinkáknál Muzslya (Vajdaság), a házi disznótoros savanyúságoknál Örménykút csapata végzett az élen. Az idei év kolbászkirálya a szarvasi versenyen a PH Érték Gyula lett, a rendező fődíját a Tordai Vadászok csapat nyerte.     

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában