Párizs-2024

2024.06.24. 10:36

Az előre megírt győzelmi nyilatkozat

Takács Károly máig az egyetlen magyar sportlövő, aki kétszeres olimpiai aranyérmesnek mondhatja magát.

Szigeti Csaba

Takács Károly portréképe

Az 1928-tól 7 éven át Békéscsabán, majd további 1 esztendeig Gyulán szolgáló hivatásos katona az első bajnoki címét 1948-ban, Londonban nyerte. Sohasem volt a szavak embere, nem szeretett rögtönözni, ezért győzelmi nyilatkozatát előre megírta. Amikor a sajtó munkatársai a világcsúccsal nyert londoni diadal után megszólították, benyúlt zakója belső zsebébe, és kivett egy papírdarabot: „Jelentem a hazámnak, megnyertem az olimpiai bajnokságot. Azt mondja a közmondás, a tehetség a nemzeté, a szorgalom az egyéné. Tehát ennek az olimpiai bajnokságnak csak az egyharmada az enyém, kétharmada a hazámé, Magyarországé. Azoké, akik hozzájárultak ahhoz, hogy én olimpiai bajnok lehessek.” 

Négy évvel később, Helsinkiben újra nyerni tudott. És amikor a sajtó munkatársai a győzelmet követően szólásra kérték, Takács Károly benyúlt a zakója belső zsebébe, és elővette az ezúttal is előre megírt győzelmi nyilatkozatát... 

Helsinkiben különben két papír is lapult a zsebében. Abban biztos volt, hogy magyar siker születik, ám nem tudta, hogy ő fog-e nyerni vagy pedig a tanítványa, Kun Szilárd. Végül Takács lett az első, Kun pedig a második. Vörösmarty soraival búcsúzott az újságíróktól: „Szent hazánk, megfizettünk mind, amivel csak tartozánk”. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában