Sportlétesítmény-fejlesztési program

2024.06.07. 13:02

Új köntöst kapott a MÁV-sporttelep

Jelentős mértékben fejlesztették az elmúlt időszakban Békéscsabán a Csányi utcai MÁV-sporttelepet – ismertették a pénteken a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. A most záruló, az önkormányzat által indított sportlétesítmény-fejlesztési program is érintette a területet. A MÁV-sporttelepen korábban műfüves futballpályát és extrémsportpályát ugyancsak kialakítottak.

Licska Balázs

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere elmondta, hogy érdemes lenne megnézni, hogy most mivel találkozhatnak, valamint 2020 nyarán milyen kép fogadta a MÁV-sporttelepen a sportolni vágyókat. Megemlítette az elaggott épületet, a régi berendezéseket, a szakmai munkához nem méltó körülményeket, azt, hogy az öltöző és a pálya mellett szinte dzsungel volt.

Sportlétesítmény, fejlesztési program, Máv-sporttelep
Braun Attila, dr. Szigeti Béla, Varga Tamás és Kozma János ismertette, milyen munkálatok zajlottak a MÁV-sporttelepen a sportlétesítmény-fejlesztési program keretében. Fotó: Licska Balázs

Műfüves futballpálya és extrémsportpálya is létesült a MÁV-sporttelepen

Eltelt azóta négy év. A MÁV SE tao-források felhasználásával elkezdte több ütemben az öltözőépület korszerűsítését és a környezet rendbe tételét. A város műfüves futballpályát és extrémsportpályát alakított ki. Most pedig az önkormányzat által életre hívott sportlétesítmény-fejlesztési program – amelyben elsődleges szempont volt, hogy az utánpótlás szinten és versenyszerűen sportolók méltó körülmények között készülhessenek, játszhassanak – ugyancsak érintette a MÁV-sporttelepet. 

Ilyen munkálatok zajlottak

Ismertette, hogy összesen 26,5 millió forintból, két ütemben

  • előbb kerítést építettek, terepet rendeztek – parkolásra is alkalmas területet kialakítva –, az öltözőkbe bútorokat vásároltak, felújították a lelátót;
  • majd aszfaltburkolatot alakítottak ki, egy épületrészt rehabilitáltak, környezetet rendeztek, régi bódékat bontottak el.

Hangsúlyozta: a MÁV-sporttelep is méltóvá vált azokhoz az elvárásokhoz, amelyeket a 21. század és egy megyei jogú város diktál. Szerinte a megfelelő infrastruktúra a szakmai munkában is előrelépést jelenthet, illetve vonzóvá teheti a fiatalok számára a sportolást. Úgy véli, a sportlétesítmény-fejlesztési program jelzi, hogy megfelelő tervezéssel, jól megfogalmazott célok mentén jól hasznosulnak az önkormányzat forrásai.

Fontos volt az együttműködés

Kozma János, a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az alapos előkészítést követően, a forrás biztosítása után azonnal indulhattak a munkálatok a 125 millió forintos sportlétesítmény-fejlesztési program keretében. Kiemelte azt az együttműködést, amely megvalósult a zrt., a polgármesteri hivatal illetékes osztályai, valamint a sportklubok között, amelyek igényeit, kívánságait figyelembe vették.

A focival a legegyszerűbb bevonzani a fiatalokat

Négy éve beszéltek arról, hogy kezdeni kell valami a MÁV-sportteleppel – emlékezett vissza dr. Szigeti Béla önkormányzati képviselő, a város ifjúsági és sportbizottságának elnöke. Hozzátette: a várakozásokat messze meghaladó mértékben sikerült felújítani a területet. Örül, hogy a labdarúgást is érintette a sportlétesítmény-fejlesztési program, mivel a világ legnépszerűbb sportágáról van szó, és ezzel lehet a legegyszerűbben mozgásra bírni a fiatalokat. Most ehhez a MÁV-sporttelepen kulturált körülmények állnak rendelkezésre.

Jelentős szerep jut a tömegsportnak is a MÁV-sporttelepen

A MÁV SE elnöke, Braun Attila azt ígérte, hogy a létesítményt gondos gazdaként üzemeltetik. Nem mondanak le a további fejlesztésekről, bíznak a tao – társasági adó – adta lehetőségekben, valamint az önkormányzat partnerségében. Úgy véli, a MÁV-sporttelepen a verseny- mellett jelentős szerep jut a tömegsportnak is, megemlítette, hogy a műfüves futballpályát és az extrémsportpályát az igazoltakon kívül az amatőr sportolók is igénybe veszik.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában