Párizs 2024

2024.06.23. 07:54

A színarany medália

Csupán egyetlen alkalommal fordult elő az olimpiák történetében, hogy a nyertesek színaranyból készített érmet vehettek át: mégpedig 1912-ben, Stockholmban.

Szigeti Csaba

Az 1912-es olimpiai aranyérem elő- és hátlapja

A svédországi ötkarikás játékokon a magyarok három bajnoki címet szereztek: dr. Prokopp Sándor sportlövész, dr. Fuchs Jenő kardvívó, valamint a nyolc főből álló férfi kardcsapat. A vívó csapatnak tagja volt (csakúgy, mint a 4 évvel korábban győztes együttesnek) dr. Tóth Péter. Tóthnak több viharsarki kötődése van: édesanyjának családja szarvasi volt, a sportoló rengeteg járt a városban, a helyi vívóklub edzéseit is szívesen látogatta. 1951-ben Rákosiék kitelepítették, egy ideig Kamuton, majd pedig Békésen élt. 

Dr. Tóth Péter portréja

 

Az olimpia nagy sztárjai a magyar vívók voltak. Gusztáv svéd király és a trónörökös polgári ruhában izgulta végig versenyzőink vívását. Miután kiderült a váratlan uralkodói érdeklődés, tódultak a nézők a vívóversenyekre, ahol azt láthatták, hogy a magyarok a szó szoros értelmében leiskolázták a teljes mezőnyt (egyéniben a legjobb 8 közé 7 magyar került, Tóth a 6. helyen végzett, s csapatban sem volt ellenfele a mieinknek). 

De vissza a medálhoz! Ma már csupán egyetlen Stockholmban nyert magyar aranyérem holléte ismert: dr. Tóth Péter színarany medálja a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum egyik legbecsesebb ereklyéje. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában