Kézilabda

2024.07.17. 19:31

Előre NKSE: a tavalyinál erősebb a játékoskeret

A tavalyinál komplettebb, erősebb játékoskeretet állított össze a vezetés és a szakmai stáb, amely a 10. hely környékére várja az első osztályban a Tappe-Békéscsabai Előre NKSE női kézilabda-csapatát – hangzott el a klub szerdán a városi sportcsarnokban megtartott szezonnyitó sajtótájékoztatóján.

Gajdács Pál

Fotó: Bencsik Ádám

Paláncz György elnök bevezetőjében elmondta, hogy tavaly az volt a fő cél, hogy maradjanak benn az élvonalban úgy, hogy az éppen nem kiesőtől egy kicsit jobb eredményt érjenek el. Utóbbit nem érték el, ami nagyon sok tényezőn (főként sérülések és betegségek) – múlott, de az alapcélt, a bennmaradást igen. A következő szezon játékoskeretét illetően tavaly télen kezdődtek meg a megbeszélések.

– Az új szerződések megkötéséről Rác Sándor vezetőedző javaslata alapján döntöttünk – mondta a klubelnök, aki bemutatta az új játékosokat, a portugál kapust, Jessica Romina Vargas Ferreirát, a honfitárs Mariana Ferreira Lopest, a horvát Sara Sablicot, a védekezőspecialista osztrák Klara Schlegelt és Takács Esztert – mindannyian átlövők.

Az első csapatkép
Fotó: A szerző felvétele

– Az elmúlt évek talán legerősebb játékoskeretét tudtuk összeállítani, ezért szeretnénk, hogy ez az eredményekben is megmutatkozzon – folytatta Paláncz György. – A minimális cél a tizedik pozíció elérése, de ennél minden helyezés csak jobb lehet, mindez a játékosok egyéni képességei alapján a csapatban benne is van. Olyan szakmai stáb dolgozik a csapat mellett, amely mindenben segítségére tud lenni az együttesnek.

A klubvezető ezután bemutatta a szakmai és egészségügyi stábot, Rác Sándor vezetőedzőt, Petrovszki György technikai vezetőt és kapusedzőt, az ortopédiai és traumatológiai területen segítő dr. Tar Miklóst, az egészségügyi team operatív vezetőjét, Knyihár Jánost, a masszőr Papp Zoltánt, az erőnléti edző, Tóth Kristófot. A stábnak dr. Varga Péter is tagja, aki elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni.

Megtudtuk azt is, hogy csütörtöktől a felmérésekre, vizsgálatokra kerül sor. Az igazi kemény felkészülés hétfőn kezdődik, ami szeptember első hétvégéig tart. A bajnokság első fordulójára a szeptember 7–8-ai hétvégén kerül sor, addig viszont legalább nyolc edzőmérkőzést rendeznek. Két tornán szerepelnek, előbb Kisvárdán, majd augusztus 23-24-én hazai környezetben a Szabó Károly-emléktornán – ezen a román I. osztályú Slatina és a szerb bajnok Zvezda is vendég lesz –, kétszer pedig Nagybányán összecsapnak a helyi román együttessel. A bajnokság menetrendje várhatóan a hónap végén válik ismertté.

A klub gazdasági hátteréről Fülöp Csaba tájékoztatott.

– Hitel-, és tartozásmentes egyesület a Békéscsabai ENKSE – jelentette ki. – A játékoskeret kialakításánál elsősorban az anyagi lehetőségeket, majd a vezetőedzővel egyeztetve a szakmai szempontokat vettük figyelembe. Az egyesület költségvetése több lábon áll, van egy nagyon fontos önkormányzati támogatás, ami a költségvetés nagyjából egyharmada. Van a központi marketingbevétel, és van az egyesület saját bevétele-, egyebek mellett a jegy-, bérletértékesítésből. A felnőttcsapat következő szezonra vonatkozó költségvetése a mostani számítások szerint 210 millió forint körül alakul. Ez az összeg – aminél a tavalyi kevesebb volt – az NB I.-es mezőny utolsó negyedében helyezkedik el. Biztonságot ad, hogy egy tőkeerős támogatóval tudtunk szerződést kötni. Az utánpótlás a társasági adó támogatásból működhet, ami nagyjából 170 millió forint.

A játékoskeret kialakításával kapcsolatban Fülöp Csaba megjegyezte, az volt a cél, hogy minden poszton legyen legalább két bevethető játékos.

Rác Sándor vezetőedző elmondta, hogy a mostani csapatot már az ő javaslata alapján alakították ki.

– Erősebb és komplettebb az idei keret. A bajnokság a két újonc érkezésével erősebb lesz, de ez a csapat képes a tavalyinál sokkal jobb teljesítményt elérni. Akkor nehezebb helyzetben voltam, de idén több variációs lehetőségem lesz a védekezésben és a támadásban is. A szakmai stábbal megpróbáljuk az edzéseket még magasabb szintre emelni. Az első két hét programját már megkapta a csapat: sok edzést ígérhetek. Ami nehezebbnek ígérkezik, hogy a többféle nemzetiségű játékos miatt négy nyelven – magyarul, franciául, angolul és szerbül – kell, hogy kommunikáljak a játékosokkal.

A 2024-2025-ös keret

Jessica Romina Vargas Ferreira, Szabó Dóra (kapusok), Szondi Zsófia, Kukely Klára (jobbszélső), Mariana Ferreira Lopes, Takács Eszter, Sara Sablic (jobbátlövők), Román Dorina, Borbély Márta, Sándor Réka (irányítók), Bencsik-Giricz Laura, Bencsik Bojana (beállók), Marija Agbaba Lanistanin, Klara Schlegel (balátlövők), Horváth Gréta, Aranyi Vivien (balszélsők).

A felkészülés menetrendje

Július 31., szerda: Nagybánya–Tappe-Békéscsabai Előre NKSE

Augusztus 1., csütörtök: Július 31., szerda: Nagybánya–Tappe-Békéscsabai Előre NKSE

Augusztus 9, péntek, 17.00: Tappe-Békéscsabai Előre NKSE-Zengő Alföld Orosházi Kézilabda Akadémia

Augusztus 16-17., péntek-szombat: Kisvárda Kupa négy csapat részvételével

Aug. 23-24., péntek-szombat: 4. Szabó Károly-emléktorna négy csapat részvételével

Augusztus 30., péntek, 18.00: Tappe-Békéscsabai Előre NKSE–Érd


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában