Párizs-2024

2024.07.17. 08:34

Közadakozásból az olimpiára

Az 1924-es párizsi olimpiára való kijutás enyhén szólva sem volt egyszerű. Akkoriban a kvalifikáció – talán – könnyebb volt, mint manapság, ám a Magyar Olimpiai Bizottságnak oly kevés anyagi forrás állt rendelkezésére, hogy a kiutazók számát és személyét az döntötte el, a jelöltek közül kinek a kiutazására sikerül pénzt szerezni.

Szigeti Csaba

Bedo Pál

A nyíregyházi közgyűlés felhívással fordult az ország településeihez, lehetőségeikhez mérten segítsék a magyar sportolók olimpiai részvételét. A békéscsabai testület az ügy mellé állt, s 500.000,- Ft-ot szavazott meg a magyar atléták párizsi indulásának költségeire.   

A súlylökés magyar bajnokaként, a Békéscsabán született, de műszaki egyetemistaként a BEAC-ban versenyző Bedő (Brhlik) Pál is kivívta az utazás jogát. Az akkoriban megjelenő „A SPORT” nevű, hétfőnként megjelenő békéscsabai sporthetilap elhatározta, hogy segítségére siet az egykor a Csabai Atlétikai Klubban (is) sportoló atlétának. Gyűjtést szerveztek számára. A csabaiak már akkor is szerették a sportot, a hónapokig tartó közadakozás sikerrel járt. Összegyűlt a kiutazáshoz szükséges összeg, így Bedő Pál ott lehetett a 100 évvel ezelőtt rendezett ötkarikás játékokon. Sajnos a viadal nem sikerül igazán jól a sokszoros magyar csúcstartónak, a 28 indulóból csupán a 18. helyen végzett, jóval tudása alatt teljesítve. Pedig a legjobbjával simán dobogós lehetett volna.

Mindemellett nem maradt adósa Csabának. Építész mérnökként több csabai épületet tervezett, kivitelezőként pedig (többek között) a Pheadra mozit és a Deák utcai Vízmű középiskola épületét köszönhetjük neki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában