Párizs–2024

2024.07.05. 06:59

Magasugrás egy cipőben

A Békéscsabán született, és a magasugrással a városban megismerkedő Szepesi Ádám nem csupán remek, 5. helyezésével keltette fel a figyelmet Münchenben (1972), az sem számított mindennaposnak, hogy ugrásai során csupán az egyik lábán viselt cipőt.

Szigeti Csaba

„A legelső magasugró cipőmet egykori edzőmtől, Medovarszki Jánostól kaptam – emlékezett vissza évekkel később Szepesi Ádám. – De csak egyetlen darabot, az egyik lábamra. A párja valahol elveszhetett. Így edzettem, így szoktam meg az ugrásokat, és mindig is így versenyeztem. 

Szepesi Ádám a müncheni légtérben 1972-ben

Münchenben sem változtattam szokásomon. Ám ott ezzel az egy cipővel is akadtak problémák… A magyar csapatot az Adidas öltöztette, minden sportoló ennek a márkának a sportfelszerelését kapta. Igen ám, de nekem valahogy nem volt jó a cipőjük. Az olimpiai faluban sétálva, észrevettem, hogy a Pumának van ott egy márkaboltja. Kíváncsi voltam, bementem, megnéztem a cipőiket. Úgy tűnt, az akár megfelelő is lehet. 

A Pumánál gyorsan leinformáltak, hogy ki vagyok, mi vagyok, és mivel úgy ítélték meg, hogy méltó lehetek rá, néhány nap alatt a lábamra méretezve készíttettek egy piros színű, fehér csíkkal ellátott magasugró cipőt. Az olimpián abban versenyeztem. A magyar atléták közül én értem el a legjobb eredményt, 5. lettem. A magasugró viadalt követően, az atlétikai csapat technikai vezetője, a békéscsabai kötődéssel is bíró Mindszenty János azt mondta: ha nem értem volna el jó eredményt, hatalmas botrány lett volna abból, hogy nem a hivatalos öltöztető cég sportfelszerelésében versenyeztem. Ám így megúsztam a felelősségre vonást…” Sz. Cs.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában