Röplabda

2024.07.14. 08:48

Papp Károly: „Előre, fiatalok!

Papp Károly személyében rutinos és elismert erőnléti edzővel bővült a Békéscsabai RSE stábja. A szakember számos sportágban és élcsapatnál dolgozott már korábban, most pedig visszatért a gyökerekhez, hiszen Békéscsabán kezdett el dolgozni és edzősködni.

Gajdács Pál

Papp Károly Több sportágban és nívós képzőhelyen, valamint államilag akkreditált akadémián tevékenykedett. Számos publikáció és szakkönyv szerzője, konferenciák előadója.

Papp Károly
Papp Károly szakterülete a magas intenzitású edzés
Fotó: Fotó: BRSE

Röplabdás körökben még nem dolgozott ugyan Papp Károly, de Békéscsaba egyáltalán nem ismeretlen közeg számára.

– Békéscsabán kezdtem el dolgozni és edzősködni, még 2000-ben a Madách Utcai Iskolában. Azóta több sportágban is tevékenykedtem: labdarúgásban, kézilabdában, atlétikában, de teniszezők, sőt még küzdősportolók felkészülését is segítettem. A szakterületem a sportjátékosok kondicionálása. A BRSE nemcsak Békés megye sportvilágában, hanem országos szinten is kiemelkedő besorolású egyesület, valamint hozzá kapcsolódva a Röplabda Specifikus Módszertani Központ is elindult, azaz szakmai és erkölcsi kihívást is jelent ez a lehetőség – mondta a klub honlapján az edző, aki már munkához is látott.

– Van egy egyszerű, játékelméleti alapelv, ami minden sportágra ráilleszthető olyan markerekkel, amik meghatározzák az eredményességet és a fizikai teljesítményt. Az egyik legfontosabb feladatom az lesz, hogy ezeket a felméréseket augusztusban elvégezzük a játékosoknál, hogy aztán elkészíthessünk egy fejlesztési tervet, ami azt szolgálja, hogy a sportolók hogyan legyenek egyre jobbak, erősebbek, gyorsabbak, robbanékonyabbak. Ez közös projekt lesz a klubvezetéssel és a stábbal.

Papp Károly szakterülete a magas intenzitású edzés, aminek a magyarországi meghonosításában főszerepet vállalt.

– A magas intenzitású edzés egy több évtizedes metódus. Tény, hogy minden játékban az eredményességet döntő mértékben befolyásolja, hogy ki milyen intenzitással tud játszani. Az optimális az lenne, hogy minél magasabbal, minél hosszabb ideig, ennek megvannak az adott sportágra adaptálható gyakorlatai. Ez nem az én találmányom, csak alkalmazom azt a pár évtizedes nemzetközi elméletet és gyakorlatot, amit egyébként bárki megtanulhat. A magyar sportolók egyik kitörési területe ez, minél többet és minél intenzívebben kell edzeniük.

A szakember kitért arra, is, hogy egy felnőtt röplabdameccs akár 2-2,5 órás is lehet, a játékosoknak 20-30 másodpercenként nagyon intenzív és robbanékony mozgást kell elvégezniük. Aki erre csak 40-50 másodpercenként képes, az alulmarad azzal szemben, aki a pálya túloldalán 20-30 másodpercenként meg tudja csinálni ugyanazt.

Az is tény, hogy ma már teljesen más az „alapanyag” is, mint annak idején, emiatt nekik, edzőknek is bővíteniük kell az eszköztárukat.

– A jelenkori fiatalság, aki elkezd bárhol sportolni, jelentős mozgásszervi diszfunkciókkal bír – jegyezte meg. – A serdülőkorúak hetven-nyolcvan százaléka valamilyen ízületi vagy izomzati problémával érkezik meg és lesz aztán élsportoló, úgyhogy a gyógytornászoknak és nekem is az most már az egyik legfontosabb feladat, hogy ezeket megpróbáljuk korrigálni. 2020-ra ez globális probléma lett.

Papp Károly Békéscsabán atletizált Erdős Péternél mint sprinter és rövidtávfutó, valamint futballozott is. Utána Szegedre ment főiskolára, ott pedig találkozott két nagyszerű tanárral.

– Nagy Laci bácsi és Gyetvai Gyuri bácsi rengeteget segítettek, próbáltak utat nyitni a karrierépítésben is. Ők mozdítottak el ebbe az irányba, akkoriban indult útjára ez a szakma. Úgy mentem Szegedre, hogy tudtam, edző akarok lenni, az viszont csak közben jött, hogy azon belül pontosan mi. 

Békéscsabán van egy új projekt: fiatal játékosokat szeretnének felépíteni.

– Ez mindig is egyfajta szívügyem volt. Nemcsak abban szeretnék nekik segíteni, hogyan súlyzózzanak, hanem életvitelben, táplálkozásban, bármiben. Érdekes és izgalmas feladat, Magyarországon nagyon sok akadémián létezik az a mottó, hogy „Előre, fiatalok!”, aztán a gyakorlatban pont nem ezt látjuk. Itt viszont hisznek bennük – zárta mondandóját Papp Károly.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában