Párizs-2024

2024.07.23. 07:57

A sportoló letérdelt és megcsókolta edzője kezét

Széchy Tamásnak számtalan kötődése van Békés megyéhez. Gyulán született és érettségizett, Dobozon nőtt fel, de éveket töltött középiskolásként Békéscsabán is. Az Úszópápa életműve páratlan: tanítványai az olimpiákon 8 arany-, 4 ezüst- és 3 bronzérmet nyertek.

Szigeti Csaba

Darnyi Tamás, Széchy Tamás és Czene Attila

Széchy zseni volt. Csakúgy, mint az egyik legkedvesebb tanítványa, Darnyi Tamás. Darnyi Szöulban már nyert két aranyat, Barcelonában (1992) ugyanerre készült. Ám az országos bajnokságon 200 m vegyesen, az ugyancsak Széchy-tanítvány Czene Attila legyőzte őt. Darnyi teljesen összeomlott. Zokogva borult Széchy Tamás nyakába, aki azonban megnyugtatta: „Olimpiai bajnok leszel!”

És a mesternek igaza lett. Felkészítése mellett Barcelonában ismételt a vegyeskirály: előbb 400-on, majd 200-on utasította maga mögé a mezőnyt.

A 200 volt a nehezebb. A számot az úszódöntők utolsó napján rendezték. Az előfutam 5 legjobbja egy másodpercen belül ért célba, azaz jól látszott, hatalmas verseny lesz. A riválisok érezték a vérszagot. 150 méternél Darnyi még csak a harmadik volt, Czene viszont az első. Ám a klasszis olyan utolsó 50-et produkált gyorson, mint korábban sohasem, így végül elsőként csapott a célba. A nemzetközi versenyeken fennálló hétéves veretlensége megmaradt. Czene Attila a dobogó 3. fokára állhatott (Atlantában azután aranyérmes lett). Széchy Tamás boldog volt: két tanítványa is érmet nyert.

A 200 vegyes döntőjét követően Darnyi letérdelt Széchy fotelje elé, és kezet csókolt mesterének. Köszönetképpen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában