Párizs-2024

2024.07.24. 07:12

Büszkén vitte a magyar lobogót

A legenda szerint I. Ferenc József osztrák császár és magyar király tajtékzott. Nem tetszett neki, hogy az 1908-as londoni olimpia megnyitó ceremóniáján a magyar sportolók – az uralkodói parancsot semmibe véve – nem a Monarchia többi országával együtt, a sárga-fekete Habsburg-zászló alatt, hanem – külön, a koronás lobogójukat magasba tartva vonultak fel.

Szigeti Csaba

Nos, azt a bizonyos koronás lobogót a Kétegyházáról elszármazott sportember, Mudin István vitte. Bátran, büszkén, őszinte hazaszeretettől fűtve! A „Magyar Óriás” mondták róla. Utaltak testméreteire (majd’ 190 centire nőtt), s emberi nagyságára. A korszak egyik leghíresebb dobóatlétája volt, nem véletlenül lehetett ő az olimpiák történetének első magyar zászlóvivője. És hogy a Mudin család megbecsülése még teljesebb legyen: az ugyancsak Kétegyházán született öccse, Imre vihette a lobogó előtt a Hungary feliratú táblát. E megtiszteltetést ő sem ajándékba kapta: testvérbátyjához hasonlóan a századforduló egyik legeredményesebb dobóatlétája volt számos bajnoki címmel, rekorddal.

Felvétel az 1908-as játékok megnyitójáról

Bár a Mudin fivéreknek az olimpiákon – több dobószámban is indulva – nem igazán volt szerencséjük (a legjobb eredményeik az ötkarikás játékokon: István az 1906-os athéni soron kívüli olimpián 2. és 3. helyezett volt, Londonban 7., míg Imre Londonban ugyancsak 7., négy évvel később, Stockholmban pedig 6-ként zárt), nevük a sporttörténelemmel foglalkozó könyvek aranyoldalaira került. De hova is kerülhetett volna azoknak a neve, akik az uralkodó elvárásainak fittyet hányva magyar zászlóval és „Hungary” felirattal vonultak fel a londoni megnyitó ceremónián?!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában