Fekvenyomás

2024.08.17. 11:05

Az open abszolút versenyében is nyert Szabó Ágnes a fekvenyomó Eb-n

A napokban fejeződött be Isztambulban a fekvenyomó Európa-bajnokság, ahol emlékezetes versenyt produkált Szabó Ágnes, a Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidő SE klasszisa. Nemcsak a kategóriájában, hanem az open női mezőny abszolút versenyének is a legjobbja lett.

Gajdács Pál

Szabó Ágnes, mellette Sajben Dániel, balján Schneider Erzsébet

Fotó: Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidő SE

Szabó Ágnes „mindent vitt”. Amellett, hogy a klasszikus, raw kategóriában, az open +84 kilogrammos súlycsoportban győzött, az open női mezőny abszolút versenyében is diadalmaskodni tudott.

– Hatalmas taktikai csata zajlott köztem és a svéd, valamint a finn kiválóság között – kezdte élménybeszámolóját Szabó Ágnes. – Mi sem igazolja ezt jobban, minthogy az utolsó fogásra mindhárman 152,5 kg-ot kértünk be, majd a magasabb sorszámom miatt ezt 155 kg-ra módosította a kapitány. Vagy mindent megnyerek, vagy csak harmadik leszek. Végül három fehér lámpa villant fel mögöttem a 155 kg-os nyomás után, mellyel a kategória Európa-bajnoka, az open női mezőny abszolút bajnoka lettem, ezen felül új országos csúcsot állítottam be.

Szabó Ágnes nyomása a valaha volt legnagyobb raw-nyomás Magyarországon a nőknél.

Ági amellett, hogy segítette a válogatott versenyzők nagy részének versenyzését, nemzetközi bíróként is tevékenykedett az Eb-n.

A Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidő SE-ből Sajben Dániel kétszer is pódiumra lépett az 59 kg-os ifjúsági kategóriában. Először raw-ban, ahol 107,5 kg-ot sikeresen teljesített a magabiztos első 100 kg, majd a második 105 kg-os fogás után és ezzel 5 kg-al megdöntötte az egyéni legjobbját. Ez a nyomás a hatodik helyre volt elegendő. Három nap múlva az EQ (ruhás) kategóriában újra a súlyok közt találta magát. A 110 kg-os biztonsági kezdő után 117,5 kg következett, amit minimális technikai hibával csinált meg. Gyakorlatát a zsűri felülbírálta és érvénytelennek minősítette. 

– A német versenyzővel az első helyre pályáztunk, így kockáztatva a harmadik helyre a visszaesést. A rontott kísérlet után 120 kg-ra módosítottuk a harmadik fogást, ami érvényes lett, ezzel bebiztosítva az ukrán előtt a második helyet. Végül a német visszamódosított 120-ra, melyet megnyomott, ezzel Dani nehezebb testsúlya miatt a második helyre szorult, ám így is 15 kilót javított a legjobb eredményén – számolt be tanítványa versenyéről Szabó Ágnes.

A masters 2, EQ +84 kg-ban Schneider Erzsébet, mint a mezőny legidősebb tagja vett részt a versenyen. Végül 82,5 kg-os érvényes kísérletet mutatott be, ami a dobogó második fokára volt elegendő.

A Orosházi Toldi SE-ből Bálint Patrik a junior 83 kg, raw kategóriában versenyzett, ahol 172,5 kg-ot nyomott, ami új országos csúcs és az Eb-n a kiváló ötödik helyet eredményezte.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában