Beol podcast

3 órája

Baran Ádám: harapósabb lesz a csapat – podcasttal

A felkészülési mérkőzéseken is bizonyítottak és meg fogják kapni a lehetőséget a felnőtt röplabdacsapatban az MBH-Békéscsaba fiatal tehetségei. Baran Ádám, a Békéscsabai RSE elnöke szerint a jelenlegi csapat képes arra, hogy érmet szerezzen a pénteken kezdődő Extraligában és a Magyar Kupában is.

Gajdács Pál

Baran Ádám szerint harapós, agresszív csapat lesz és olyan magot ültetnek el, hogy ami termőre válik, akkor sok örömet szerez a csabai szurkolóknak.

Békéscsabai RSE, röplabda Baran Ádám
Baran Ádám bízik abban, hogy a Békéscsabai RSE idén is érmet szerez a bajnokságban. Fotó: BRSE/Imre György

– Pénteken a Fatum-Nyíregyháza elleni hazai Extraliga mérkőzéssel megkezdődik a 2024–25-ös idény. Minden készen áll, mindennel készen állnak?
– Mindig mindennel készen állunk, hiszen a klubot a folyamatos fejlődés vágy hajtja előre. A felnőttcsapat tisztességes felkészülésen van túl, a mérkőzéseken megmutatta az oroszlánkörmeit. Speciális idénykezdet lesz, hiszen egy paradigmaváltás történt, a játékoskeret megújult, a szakmai stáb munkájába is több szakember csatlakozott be. Kíváncsian, izgatottan várjuk a szezonkezdetet.

Baran Ádám szerint sok örömet szerez majd a csapat

– Mindenki arra kíváncsi, hogy milyen lesz az idei teljesen megújult csapat. A felkészülési mérkőzésekből milyen következtetéseket lehet levonni? 
– A csapat megújítása időszerű volt. A korábbi évek csapatából többen abbahagyták, többen nem éltek a bizalommal. Van egy sor tehetséges fiatal, többségében korosztályos válogatott játékos, akik markáns szerepet kaptak a felkészülési mérkőzéseken. Aki látta a Lugos elleni utolsó mérkőzésen a csillogó szemeket és hogy mennyire harapós volt a gárda, az elégedetten csettintett. Az a célunk, hogy lépésről-lépésre építsük be őket, hogy ők legyenek a meghatározó játékosok a Békéscsabai RSE következő éveiben. Ez egy nehéz út, lesznek hullámvölgyek. A fiatal magot egészítettük ki rutinosabb légiósokkal, akik mentori szerepet is betölthetnek. Bízom benne, hogy az idei egy agresszívabb csapat lesz és olyan magot ültetünk el, hogy ha termőre válik, akkor sok örömet szerez a csabai szurkolóknak.

– Idén nem indít az egyesület NB I.-es csapatot, ami a fiataloknak adott játéklehetőséget. Számukra milyen lehetőségek lesznek a több játékra?
– A felkészülési mérkőzések is bizonyították, hogy a szakmai stáb nem fél a fiatalokhoz nyúlni, bőven kaptak játékperceket és az Extraligában is így lesz. Tizenhat-tizennyolc éves sportolókról beszélünk, ők a korosztályos bajnokságban fognak játszani, így meglesz az optimális terhelés. Többen az Extraligába is benevezett korosztályos válogatott összetartásain is részt vesznek. Nem láttuk értelmét, hogy az NB I.-ben fiókcsapatot indítsunk. Ezek a játékosok a felnőttkeret teljes jogú tagjai. Teher alatt nő a pálma, meg fogják kapni a lehetőséget és megvan a türelem is. Ez nem meg egyik percről a másikra, de optimisták vagyunk.

– Extraliga, Magyar Kupa és CEV-kupa. Idén ebben a három sorozatban vesz részt az MBH-Békéscsaba. A különböző sorozatokban mik az elérendő célok?
– A BRSE a magyar röplabdázás történetében a magyar bajnokságban ha jól számolom, 2013 óta egyedülálló módon egyedüli csapatként jutott be minden alkalommal a négy közé és szerzett érmet, ami a sportban szinte lehetetlen küldetés. Pedig mindig voltak olyan egyesületek, melyek jóval jobb feltételek mellett működtek, mint mi. Nem helyezünk irreális nyomást a csapatra. Persze az a cél, hogy a bajnokságban és a Magyar Kupában is a legjobb négy közé jusson a csapat, de nem akarunk hangzatos ígéreteket tenni. Stratégiai projektben gondolkodunk, be kell építeni a fiatalokat, a jövő reménységeit és ezzel párhuzamosan közönségcsalogató mérkőzéseket kell vívni, ami eredménnyel is kell, hogy párosuljon. Hiszek ebben a csapatban, képes lehet érmet, vagy érmeket nyerni. A CEV-kupában az osztrák bajnok Innsbruck lesz az ellenfél, keretében hat-nyolc nívós külföldi játékossal. Kemény dió lesz, de a cél a továbbjutás. Bátor és innovatív emberek vagyunk. Új útra léptünk, ami új levegőt, új energiákat, új érzéseket vonzott be. Nagyon optimista vagyok, mert, bár újítani kétélű dolog, de ha minden a tervek szerint megy, akkor ebből egy szép idény sülhet ki.

Az MBH-Békéscsaba Extraliga programja

  • Október 4., péntek, 18.00: MBH-Békéscsaba–Fatum Nyíregyháza
  • Október 13., vasárnap, 19.00: Vasas Óbuda–MBH-Békéscsaba
  • Október 18., péntek, 18.00: MBH-Békéscsaba–Vasas SC
  • Október 22., kedd, 19.00: MKB-Békéscsaba–Vasas SC
  • Október 26., szombat, 20.00: Magyar U19-es válogatott– MBH-Békéscsaba
  • Október 31., csütörtök, 18.00: MBH-Békéscsaba–MÁV Előre Foxconn
  • November 9., szombat, 18.00: MBH-Békéscsaba–Szent Benedek RA
  • November 17., vasárnap, 19.00: UTE–MBH-Békéscsaba
  • November 21., csütörtök, 18.00: Kaposvári NRC–MBH-Békéscsaba
  • November 28., csütörtök, 18.00: Fatum-Nyíregyháza–MBH-Békéscsaba
  • December 7., szombat, 18.00: MBH-Békéscsaba–Vasas Óbuda
  • 2025. Január 11., szombat, 17.00: MÁV Előre Foxconn–MBH-Békéscsaba
  • Január 18., szombat, 18.00: MBH-Békéscsaba–Kaposvári NRC
  • Január 24., péntek, 18.00: Szent Benedek RA–MBH-Békéscsaba
  • Február 4., kedd, 18.00: MBH-Békéscsaba–UTE

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában