Hírek

2017.04.26. 09:33

Sok bűnöző is beszivárog

Címkék#Hírkereső

Bűnözők és terorristák is rejtőznek az Európa felé özönlő migránstömegben. Az elmúlt időszakban megnőtt az illegális bevándorlók által elkövetett bűncselekmények száma.

MW Központi Szerkesztőség

Az illegális migrációval együtt nőtt a bevándorlókhoz köthető bűncselekmények száma az elmúlt két évben – olvasható egy, az Origo birtokába került dokumentumban. A  Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) adataira támaszkodó irat 22 olyan, Magyarországon is megfordult migráns nevét tartalmazza, akik közül többen emberölést, szexuális erőszakot vagy embercsempészetet követtek el. Sokan oltalmazotti vagy menekültstátust kaptak, mert azt állították, hazájukban bántanák, megölnék őket.

A listán olyan személy is szerepel, aki egy gyermekotthonban késsel, bottal és ököllel bántalmazta két társát, vagy szeméremsértést követett el, esetleg kábítószerrel kereskedett.  L. S. afgán állampolgár, a 71 menekült halálát okozó „halálkamion” szervezője például 2013 júliusában oltalmazotti státust kapott Magyarországon, mert azt állította, hazájában a tálibok üldözik.

A szintén afgán M. C. tavaly szeptemberben nyújtotta be kérelmét a BMH-nál, ekkor derült ki, hogy Németországban felesége megöléséért körözik.
Migránsügyben megszólalt tegnap az EU Határ- és Partvédelmi Ügynökségének (Frontex) szóvivője is, utalt rá, hogy a Líbia partjainál tevékenykedő embercsempészek visszaélnek a törvénnyel, mely szerint a tengeren kötelező segíteni a bajbajutottakon.

Izabella Coo­per elmondta, idén már 36 ezren érkeztek Líbiából Olaszországba, 43 százalékkal többen, mint a tavaly. 2014-től az embercsempészek változtattak módszereiken, a bárkák üzemanyaga például most épp annyira elég, hogy elhagyják a líbiai vizeket, és ugyanez a helyzet az ivóvízzel és az élelemmel is.

Mint mondta, a Frontex elemzi a migrációs tendenciákat és a bűnszervezetek tevékenységét, de nyomozati jogköre nincs, ez az EU-tagállamok feladata.

A Líbia és Olaszország közti útvonalon továbbra is kétségbeejtő a helyzet. A tavalyi 853-hoz képest idén már 1073-an fulladtak a Földközi-tengerbe. Mint ahogy beszámoltunk róla, a Frontex és a civil szervezetek hajói folyamatosan szállítják a partra a vízből kimentetteket, csak húsvétkor 8500-at.

Olasz szakemberek szerint a civil szervezetek egy része együttműködik a hajókat útnak indító embercsempészekkel, a tengeren felveszik az illegális bevándorlókat és taxik módjára szállítják őket Olaszországba. Carmelo Zuccaro szicíliai ügyész jelezte, hogy erre bizonyítékai is vannak.

Elbúcsúztatták a lelőtt rendőrt

Párizsban tegnap a Champs Élysée-n agyonlőtt rendőr, Xavier Jugelé emléke előtt tisztelegtek. A 37 éves rendőrt Karim Cheurfi terrorista ölte meg a múlt héten. A megemlékezésen részt vettek az elnökválasztás első fordulójának nyertesei, Emmanuel Macron és Marine Le Pen is.

Merényletet terveztek

Franciaországban őrizetben marad az a két iszlamista, akiket azzal gyanúsítanak, hogy merényletet terveztek Párizsban, az elnökválasztás első fordulója előtt.

Barcelonában pedig őrizetbe vettek kilenc feltételezett dzsihadistát – nyolc marokkóit és egy spanyolt; négyük kapcsolatban állhatott a tavalyi márciusi brüsszeli robbantások elkövetőivel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!