Gazdaság

2013.05.03. 07:53

Fejlesztéssel spórol az energiával Békéscsaba

Közel 400 millió forint forrást fordított tavaly Békéscsaba energetikai beruházásokra — derült ki az önkormányzat friss felméréséből. A beruházások többsége az intézmények fűtésrendszerét érintette.

Molnár Pál Márton

Három nagyszabású energetikai fejlesztést valósított, illetve valósít meg Békéscsaba. Vantara Gyula polgármester lapunknak elmondta, a Lencsési Általános Iskola 226 millió forintot nyert uniós pályázaton energetikai korszerűsítésre. A 293 millió forint összköltségű projekt során egyebek mellett hőszigetelték az épület falait, a lapos tetőket. Kicserélték a homlokzati nyílászárókat, korszerű, műanyag szerkezetű, hőszigetelt üvegezésű ajtókat, ablakokat építettek be. Ugyancsak korszerűsítették a fűtési rendszert.

Tavaly augusztusban a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium épületeinél is elkezdődött a fejlesztés. Ennél az intézménynél is a tető hőszigetelése, nyílászárócsere és a fűtési rendszer felújítása szerepelt a munkálatok között. Ezenfelül lecserélték valamennyi kazánt, az uszodába hővisszanyerő szellőzőt építettek be, és egy 50 kilowattos napelemes kiserőművet ugyancsak kialakítottak, 221 millió forint pályázati forrás felhasználásával.

Szintén energia-megtakarítás és ezáltal az üzemeltetési költségek csökkentése a célja az Árpád Gyógy- és Strandfürdő energetikai fejlesztésének. A főként helyiek által látogatott fürdőben a szezon végeztével, tavaly szeptember környékén kezdődtek el az átalakítások. A befejezés dátuma május.

— Kiderült, a legjelentősebb költségelem az intézményben a közüzemi szolgáltatások biztosítása, azon belül is a fürdővíz melegítésére használt gázenergia, valamint a lehűtésére szolgáló ivóvíz kapcsán keletkező kiadások — tudtuk meg Vantara Gyulától. Éppen ezért döntött úgy a város, hogy pályázatot ad be.

Az önkormányzat mintegy 245,8 millió forintból valósíthatja meg elképzeléseit, az önerő 122,9 millió forint.
A beruházás első eleme a termálenergia hasznosítására irányul. Egyebek mellett új hőközpontot építenek ki, korszerű hőcserélő gondoskodik majd a víz megfelelő hőmérsékletéről, kicserélik a kazánokat és a radiátorokat, szivattyúkat telepítenek, valamint rendbe hozzák az intézmény kútjait is. A beruházás második szelete saját ivóvízbázis kialakítását tűzte ki célul. A fejlesztéseknek köszönhetően az Árpád fürdő éves szinten 41,8 millió forintot takaríthat meg. A számítások szerint a ráfordítás három év alatt térülne meg a város számára.

— További két pályázatunk döntésre vár — hangsúlyozta a polgármester. Eszerint javítanának a városi sportcsarnok hőtechnikai adottságain. A fejlesztés összköltsége 296 millió forint lenne, az önerő 40 millió forint körül alakul. Támogatás esetén a beruházás már idén, június 30-ától elkezdődne és 2014. szeptember 30-ára valósítanák meg a projektet. Egyebek mellett a fűtési rendszer korszerűsítése, a nyílászárók cseréje és szigetelés is szerepelne a feladatok között. Hasonló fejlesztés előtt áll a Békéscsaba 1912 Előre Sportegyesület székháza, az épületet csaknem 60 millió forintból újítanák fel, az önkormányzati önerő majd'' 9 millió. A munkák egy időben zajlanának a sportcsarnok átalakításával.

Az önkormányzat által közzétett adatokból kiderült, hogy a tavalyi esztendő kiugró volt az energetikai beruházások szempontjából, hiszen 396 millió 458 ezer forintot fordított a helyhatóság ilyen jellegű fejlesztésekre. Szintén kedvező volt a 2007-es és a 2011-es esztendő, előbbiben 244 millió 390 ezer forint, utóbbiban 131 millió 682 ezer forint jutott a költségvetésből megtakarítást eredményező munkálatokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!