Kék hírek, bulvár

2014.01.27. 16:08

Nincsenek kuruzsló fogtechnikusok Békésen

Címkék#Békés

Lezárult az a nyomozás, melyet még 2012-ben indítottak Békésen kuruzslás gyanújával.

BEOL

A Békési Rendőrkapitányság megszüntette a nyomozást abban az ügyben, amit még 2012 novemberében kuruzslás miatt indított. A sajtóban akkoriban olyan hírek kerültek napvilágra, amelyek szerint a városban fogtechnikusok végeznek illegálisan fogorvosi tevékenységet, ezután kezdődött meg az eljárás. A gyanú egyik fogtechnikus esetében sem bizonyult valósnak.


A történet akkor indult el, amikor közlemény hívta fel a békési lakosság figyelmét arra, a városban is előfordul, hogy illegálisan fogtechnikusok végeznek fogorvosi tevékenységet. Az információ megjelenése után indult meg a rendőrségi eljárás.


A településen két olyan szakember dolgozik, aki a szabályoknak megfelelően fogtechnikai laboratóriumot működtet, így személyüket mind a lakosság, minden a rendőrség gyorsan beazonosította.


Baricsa Lajos esetében a nyomozást megszüntető rendőrségi határozat megállapította, hogy az adatok alapján nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásáról sem várható eredmény. A rendőrség egyébként a szakembernél házkutatást is tartott az eljárás során, ott azonban fogorvosi beavatkozáshoz szükséges eszközöket nem találtak. Megállapították, hogy a fogtechnikus fogorvos által levett minta alapján készíti el a fogműveket, indokolt esetben, nagyon ritkán veszi le ő a mintát, olyankor, ha esetleg az eredeti minta nem teljesen pontos.


„A fogmű technikailag kifogástalan elkészítéséhez és felhelyezéséhez szükséges, hogy a fogtechnikus lássa a beteg arcát, fogainak elhelyezkedését, illetve adott esetben szükségessé válhat a minta kijavítása, újbóli levétele, amely nem minősül orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenységnek” — áll a rendőrségi határozatban. „A fogak előkészítését, húzását, tömését, csiszolását minden esetben fogorvos végezte. A fogtechnikai tevékenységgel járó munka költségét minden esetben a fogorvossal történő elszámolás alapján fizették ki neki” — folytatódik a határozat. A tanúként kihallgatott fogorvos is megerősítette, hogy a fogorvosi kezelést ő végezte, a fogművet szintén ő helyezte fel.
Szabó Gergely Imréné esetén a rendőrség megállapította, hogy a cselekmény nem bűncselekmény. A házkutatás során nála sem találtak fogorvosi beavatkozáshoz szükséges eszközöket.


„Szabó Gergely Imréné negyven éve dolgozik fogtechnikusként, s a szakmából 2002-ben mesterlevelet szerzett. 2006-ban fogász végzettséget szerzett, s ugyanebben az évben lenyomatvételi tanfolyamot végzett el. Így fogászi tevékenységet is végezhet, melyre azonban nem került sor” — írja a rendőrségi határozat. „Minta alapján készíti el a fogműveket, indokolt esetben, nagyon ritkán veszi le ő a mintát, olyankor, ha esetleg az eredeti minta nem teljesen pontos, vagy annak felhelyezését a fogorvos nem tudja elvégezni. Ilyenre azonban nagyon ritkán volt példa.”


A fogak előkészítését, húzását, tömését és csiszolását minden esetben fogorvos végezte.


„A fogmű technikailag kifogástalan elkészítéséhez és felhelyezéséhez szükséges, hogy a fogtechnikus lássa a beteg arcát, fogainak elhelyezkedését, illetve adott esetben, szükségessé válhat a minta kijavítása, újbóli levétele, a fogmű fogtechnikusi által történő felhelyezése, amihez Szabó Gergely Imréné megfelelő végzettséggel rendelkezik. A fogtechnikai tevékenységgel járó munka költségét minden esetben fogorvossal történő elszámolás alapján fizették ki számára.”
Mindezek fényében a rendőrség mindkét esetben megszüntette a nyomozást.

Megrázkódtatást okozott a szakemberek számára


— A történtek kirobbanása óta óriási rokonszenvvel találkoztunk, a városban rengetegen mellénk álltak — osztotta meg tapasztalatait a két fogtechnikus. Mint azt a jogi képviselőjük, dr. Marunák István ügyvéd által lapunkhoz eljuttatott levelükben megfogalmazták, az ügyet elindítók — s itt nem a rendőrségre gondolnak — nem jártak el megfelelő körültekintéssel 2012 végén, sőt.


— Mindez komoly érzelmi, szakmai megrázkódtatást jelentett számukra. Mint eddig, ezentúl is legjobb szakmai tudásuknak és a törvényeknek megfelelően végzik majd munkájukat a helyi emberek érdekében — hangsúlyozták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!