Kék hírek, bulvár

2013.05.06. 19:18

Sokkoló mentési gyakorlat a vár tövében

Több ember sérülését okozó balesetet, illetve az utána következő mentési munkálatokat szimulálták a Gyulai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság és a Gyulai Mentőállomás szakemberei hétfőn délután a vár előtt.

p. g.

 A prevenciós célokkal életre hívott esemény része volt a Szent István Egyetem gyulai egészségtudományi campusának hallgatói önkormányzata által szervezett „campus napnak”.

— A baleseti szimulációval is szerettük volna felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára — nyilatkozta lapunknak a helyszínen Németi Nikolett. A Szent István Egyetem gyulai egészségtudományi campus hallgatói önkormányzatának elnöke jelezte, a már említett cél mellett különösen lényegesnek tartották a tűzoltók és a mentők által megvalósított eseményt azért is, mert intézményükben kiemelt szerepet tölt be az egészségügy. Mint elmondta, a bemutató része volt hétfői campus napuknak, amelyen számos programmal várták az érdeklődőket.

Ugyancsak a prevencióra hívta fel a figyelmet lapunknak adott nyilatkozatában Zanócz István, a Gyulai Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság parancsnoka.

A prezentáció során két autó ütközését szimulálták, amelyben a helyzet szerint összesen hárman sérültek meg. A mentők és a tűzoltók körülbelül egyszerre értek a helyszínre, s ott az egészségügyi szakemberek megállapították, hogy melyik — a „jól sikerült sminknek” köszönhetően valódinak tűnő — sérültet kell elsőként ellátni. A két szervezet tagjai végig egymással összhangban, egymásra figyelve tették a dolgukat.

Megtörténtek a gépkocsikon a szükséges vágások és feszítések is, hogy a betegek minél hamarabb a megfelelő ellátáshoz jussanak. Minden egyes mozzanatot kihangosítva elemeztek a mentők és a tűzoltók képviselői, így a nézők is pontosan érthették, hogy mi és miért történik.

— Természetesen igyekszünk minden alkalmat megragadni a gyakorlásra, de ennél is fontosabbnak tartjuk, hogy az ilyen jellegű rendezvényekkel számos fiatal számára tudjuk életszerűen megjeleníteni balesetveszélyes helyzeteket — hangsúlyozta Zanócz István.

Horváth Attila, a gyulai mentőállomás mentőtisztje kiemelte, minden hasonló megkeresésre szívesen mondanak igent, hiszen a visszajelzések is azt mutatják, hogy az ilyen jellegű, látványos bemutatók hatékonyan jutnak el a középiskolás és a felsőoktatásban tanuló diákokhoz egyaránt. Így pedig változik, változhat a hozzáállás, és balesetek kerülhetők el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!