Közélet

2014.06.26. 18:25

A kerekesszékes fiatalember nélkül ment el a vonat

Egy kerekesszékes fiatalember vonattal szeretett volna eljutni Mezőberényből Budapestre, ám a megkapott ígéretek ellenére nem járt sikerrel. A MÁV Start Zrt. vizsgálja a történteket.

Papp Gábor

Wheelchair walk

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Reményi Zsolt a Mezőberényből 7.36-kor induló, Budapest felé tartó vonatra a múlt pénteken szeretett volna felszállni. A 21 éves, kerekes székes fiatalember többször, június 12-én és június 16-án is egyeztetett a MÁV illetékeseivel, akik ígéretet tettek arra, hogy biztosítják számára a felszállás lehetőségét. Végül egész véletlenül, amikor a jegyet vásárolta meg előzetesen a pályaudvaron, tudta meg, hogy mégsem utazhat vonaton a fővárosba.

A család elsősorban azt nem érti, hogy miért hitegették Zsoltot napokon át. Külön érdekességként említették, hogy — mint megtudták — ugyanazon a napon, 6.14-kor Békéscsabán egy másik kerekes székes ember számára biztosították a felszállást.

— Mi még azt is elmondtuk a MÁV-nak, hogy bevisszük a fiamat Békéscsabára, csak segítsenek. Azonban ezt is elutasították — nyilatkozta lapunknak az édesanya, Reményi Mihályné. A fiatalember és kísérője, az egyik barátja, egyaránt 90 százalékos jeggyel utazott volna, így elég olcsón jutottak volna el a fővárosba. Ehelyett azonban a kialakult kényszerhelyzetben utánfutós autóval mentek Budapestre, így mintegy 20 ezer forinttal többet kellett kifizetniük.

A család leginkább azt fájlalja, hogy megígérték nekik, nem lesz gond a vonatúttal, és csak véletlenül tudták meg, hogy arra mégsem lesz esély.
Megkeresésünkre a MÁV-START Zrt.-nél hangsúlyozták, a konkrét esettel kapcsolatban bővebb tájékoztatás jelenleg még nem adható, mivel a teljes körű vizsgálat folyamatban van. Részletes információval a vizsgálat befejeztével tudnak szolgálni. A belső vizsgálat során több szakmai szervezetet és területet meghallgatnak, amely több időt vesz igénybe.


— Az utasunk számára okozott kellemetlenség miatt az érintettől és hozzátartozóitól ezúton is elnézést kér a vasúttársaság, a vizsgálat eredményéről és esetleges vonzatáról őt is értesíteni fogjuk — fogalmaztak.
Általánosságban fontos kiemelni, hogy a vasúttársaság — anyagi lehetőségeihez mérten — mindent megtesz a mozgáskorlátozottak közlekedésének segítése érdekében.

Az állomásokon mozgáskorlátozott utasaink vonatra szállását állomásra telepített emelő berendezéssel, illetve járműre szerelt emelő berendezéssel segítjük: a vasúttársaság országszerte 33 helyszínen üzemeltet állomási mobil emelőt, valamint 152 beépített emelővel rendelkező járművel és 55 egyéb módon akadálymentesített járművel biztosítjuk az akadálymentes közlekedés feltételeit.

Az aluljáró szintről a peronok megközelítését lifttel, rámpán keresztül vagy a szintben való megközelítést pályavasutas dolgozók segítségével biztosítjuk, amennyiben az állomás adottságai lehetővé teszik.  Az állomási és vonatkísérő személyzet köteles be- és kiszállásnál, valamint az utazás során kiemelt figyelmet fordítani és minden szükséges segítséget megadni a fogyatékkal élő utasoknak az utazás zavartalan lebonyolítása érdekében.
Mozgáskorlátozott utasaink, illetve hozzátartozóik – így például a Békéscsabáról vagy Mezőberényből utazást tervezők – a MÁVDIREKT esélyegyenlőségi vonalán, a 06 (80) 630-053 telefonszámon ingyenesen érdeklődhetnek, illetve rendelhetik meg szolgáltatásunkat.

Az igénybejelentést a szolgáltatásra a következő határidővel kell megtenni: a segítségnyújtás iránti igényről legalább 48 órával annak szükségessége előtt értesíteni szükséges a vasúti társaságot.

Interneten, írásban, telefonon is megrendelhető

Mint megtudtuk, a szolgáltatás megrendelése történhet interneten, írásban és telefonon vagy faxon. A megrendelés megkönnyítéséhez a vasúti társaság megrendelő lapot tett közzé a honlapján, amely tartalmazza az utazás megszervezéséhez szükséges adatokat. A megrendelés e-mail címe: [email protected]; az írásbeli megrendelés címe: MÁV-START Zrt. Üzemeltetési Szervezet, 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 54-60. Telefonos megrendelés: 06 80 630-053 ingyenesen hívható telefonszámon adatainak meghagyásával.

Mezőberény állomáson az infrastrukturális feltételek nem állnak rendelkezésre a mozgáskorlátozottak utazásához, ezért itt a mobil emelő szolgáltatás sincs meghirdetve. Jelenleg az állomáson átépítési munkálatok folynak.

A békéscsabai állomás átépítése is zajlik, emiatt a mozgáskorlátozottak állomást érintő utazásainak bejelentésekor a vasúttársaságnak figyelembe kell venni az átépítésből fakadó korlátozott lehetőségeket. A szolgáltatás a felújítás ideje alatt egyedi technológiai módosítás szerint biztosítható Békéscsabán.

 

Mezőberény állomáson az infrastrukturális feltételek nem állnak rendelkezésre a mozgáskorlátozottak utazásához, ezért itt a mobil emelő szolgáltatás sincs meghirdetve. Jelenleg az állomáson átépítési munkálatok folynak.

A békéscsabai állomás átépítése is zajlik, emiatt a mozgáskorlátozottak állomást érintő utazásainak bejelentésekor a vasúttársaságnak figyelembe kell venni az átépítésből fakadó korlátozott lehetőségeket. A szolgáltatás a felújítás ideje alatt egyedi technológiai módosítás szerint biztosítható Békéscsabán.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!