Közélet

2013.08.12. 17:26

A kistelepülések egyharmadában nincs patika

Súlyos gondokkal küzd a honi patikaszektor és a jelenlegi környezetben a gyógyszertárak működtetése nem fenntartható — derül ki a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének lapunkhoz eljuttatott friss közleményéből. Felmérésük szerint az új gyógyszertár-tulajdonlási szabályok legnagyobb vesztesei a vidéki kispatikák lehetnek.

M. P. M.

A kutatást végző szervezet, a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége 2010-ben jött létre. Tagjai több mint 400 patikát üzemeltetnek Magyarországon, ez a hazai teljes patikaállomány hetede. Összeállításukban többek között arra is kitérnek, hogy Békés megyében tavaly júniusban 65 településen 112 patika működött.

Azóta kettővel csökkent a gyógyszertárak száma (64 településen 110 gyógyszertár). A megyében jelenleg a települések 15 százalékán nincs patika, a 2000 fő alatti kistelepülések majd’ egyharmadában. A képet tovább árnyalja, hogy a kistelepülési gyógyszertárak elsöprő többsége (több mint fele) rövidebb nyitva tartással üzemelő fiókgyógyszertár. Ugyanakkor a statisztikai adatokból az is kiolvasható, hogy a térségben a 2000 fő alatti települések gyógyszertár-ellátottsága 71,79 százalék, ezzel Békést egyedül Jász-Nagykun-Szolnok előzi meg ebben a mutatóban.

Dr. Zlinszky János, a HGYSZ alelnöke elmondta, a hazai gyógyszertárak működtetése és fenntartása évről évre egyre nehezebb. Az elmúlt években nemcsak a vaklicitek okoztak jelentős árréstömeg-kiesést, de a gyógyszertárak forgalmát számottevő mértékben rontotta az is, hogy az elmúlt évtizedben folyamatosan szűkült a patikában forgalmazható termékek köre.

— A tulajdonlásra vonatkozó szabályoknak köszönhetően a vidéki kispatikák sorsa is bizonytalanná vált — hangsúlyozta. Hozzátette, a közelmúltban a patikákat érintő törvénymódosítás nem foglalkozik a 2000 fős vagy kisebb lélekszámú településekkel.

— Így amennyiben ezeken a településeken nem valósul meg 2017. január 1-jéig az előírás szerinti gyógyszerészi többségi tulajdon, vagy a jövőben a tulajdonos gyógyszerész nyugdíjba megy, és nem talál vevőt a patikájára, ezek a kispatikák be kell, hogy zárjanak, ami jelentősen megnehezítheti a kistelepüléseken élők gyógyszerhez jutását. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!