Közélet

2016.08.14. 13:54

Ami minden kétegyházit összeköt: pogácsafesztivált rendeztek

Pogácsaillat lengte be szombaton Kétegyházán a Fő teret – tizedszerre rendezték meg a hétvégén a Pogácsafesztivált.

L. B.

A rendezvény keretében több, a pogácsához kapcsolódó versenyt hirdettek meg. Ezek egyike volt a pogácsasütő-verseny, amire harmincnál is többen neveztek: a kisebb-nagyobb kosarakban elhelyezett ínyencségek a művelődési házban sorakoztak, várva a zsűri bírálatára. A pogácsákat többféle módon ízesítették, volt a tepertőstől a kolbászoson át vörösáfonyás-diósig mindenféle.

A művelődési házban kiállítások is helyet kaptak – látható volt, hogyan festettek egykor a település jelentős épületei –, író-olvasó találkozót is rendeztek.

Kétegyháza remek közösséget alkot, bizonyította, össze tud fogni – mondta Kétegyháza polgármestere. Kalcsó Istvánné megosztotta a pogácsa történetét is: az első telepesek sárpogácsát dobtak, és ott építették fel a házukat, ahová az esett. Beszéde után a helyi egyházi képviselők megszentelték, megáldották a pogácsát.

Vantara Gyula országgyűlési képviselő kiemelte, Kétegyháza a hagyományok tiszteletéből, őrzéséből, a nemzetiségek egymás mellett éléséből példát mutat. Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta, a pogácsa olyan szimbólum, mely minden kétegyházit összeköt, ezért volt kiváló ötlet a pogácsafesztivál életre hívása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!