Közélet

2012.08.27. 19:04

Amikor teherré válik a terhesség

Békés megyében többségében az alacsony képzettségű hajadonok választják az abortuszt a nem kívánt terhesség megszakítására.

BEOL

Több mint 12 ezer 300 alkalommal éltek az Alföldön élő nők a művi terhesség-megszakítás lehetőségével 2010-ben — derült ki a Központi Statisztikai hivatal friss kutatásából. Békés a középmezőnyben foglal helyet.

A KSH által vizsgált két évtized (1990-től 2010-ig) alatt az alföldi megyékben 14 százalékkal csökkent a művi terhesség-megszakítások száma. Az 1992-ben bevezetett magzatvédelmi törvény hatásaként 1993-ra egy nagyobb arányú visszaesés történt, a következő néhány évben viszont egy ezzel ellentétes tendencia érvényesült, a kilencvenes évek második felétől kezdve pedig aránylag egyenletes ütemű volt a mérséklődés.

Leggyakrabban a húszas éveikben lévők élnek ezzel a lehetőséggel, legkevésbé pedig a termékenységi szakaszuk végén járó negyven évesek. 2010-ben az Alföldön élő 20–24 éves nők körében az ezer főre vetített mutató 28 volt, ugyanakkor a 40–49 éveseknél nem érte el az ötöt.

Békés megyében 1990-ben a negyvenes nők ezer lakosonkénti 10 művi vetélése a legmagasabb arányszám volt az Alföldön, de a harmincas éveikben járók is gyakrabban szakíttatták meg terhességüket, mint az ország egészében. 2010-re viszont tovább romlott a megye relatív helyzete: már csak legfiatalabbak, a 15–19 évesek mutatója volt kedvezőbb az országos átlagnál. Legnagyobb eltérés a 35–39 éveseknél mutatkozott, az alföldi megyék közül ebben a korcsoportban csak a Szabolcs-Szatmár-Beregben élők döntöttek gyakrabban e megoldás mellett, mint Békésben.

Tavaly előtt a művi megszakítást választóknál a hajadonok vannak többségben, a házasok aránya egyharmad körüli. Az iskolai végzettség tekintetében a terhesség-megszakítás mellett döntött nők között egyértelműen túlsúlyban vannak a képzetlenebbek. Sőt, a vizsgált húsz esztendő során – egy olyan időszakban, amikor a teljes népesség iskolázottsága javult – még romlott is a helyzet.

— A fiatalok nemi életére jellemző, hogy az alkalomszerű aktusoknál nem védekeznek. Ebben szerepet játszik a korral járó felelőtlenség és esetenként az egészségügyi felvilágosítás hiánya. Gondos nevelőmunkán alapuló összefogás szükséges, melyben a védőnők és a pedagógusok mellett az orvosok is szerepet vállalnak — tudtuk meg dr. Párducz Lászlótól.

A gyulai Pándy Kálmán kórház szülész-nőgyógyász főorvosa elmondta, a művi vetélés a fiatal, feltehetően többségében még gyermektelen nőket érinti nagyobb arányban. Az ő későbbi gyermekvállalásukat akár fizikai, akár pedig lelki értelemben nagy mértékben befolyásolhatja ez a körülmény. A szakember felhívta a figyelmet a sürgősségi tabletta alkalmazására is, amely a nem kívánt terhesség megakadályozásának hormonális módszere. A gyógyszert a szexuális aktus után lehetőleg 72 órán, de legkésőbb öt napon belül lehet használni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!