Közélet

2012.01.20. 07:27

Csalódni fognak februárban a gyedes anyukák

A gyermekgondozási díjon (gyed) lévő kismamák közül sokan csalódnak majd, amikor február elején megkapják januári illetményüket.

K. E.

A postás ugyanis az adójóváírás megszüntetése miatt több ezer forinttal kevesebb pénzt visz azoknak, akiknek szülés előtt kevesebb volt a bérük havi 168 ezer forintnál. A kormány kompenzálást tervez, de ez nem érint mindenkit.

A gyed maximuma a minimálbér kétszeresének hetven százaléka lehet. A minimálbér 2011-ben 78 ezer forint volt, január 1-jétől pedig 93 ezer forintra növekedett. Tavaly a gyed legmagasabb összege 109 ezer 200 forint volt, napjainkban pedig elérheti a 130 ezer 200 forintot is, abban az esetben, ha az anyuka jövedelme a szülés előtt elérte a bruttó 196 ezer forintot.

Tavaly egyébként a gyed maximális összegéhez elég volt 160 ezer forintos havi jövedelem. A minimálbér emelésével a gyedesek közül azok járnak jól, akik keresete legalább 168 ezer forint volt. A 160 ezres bruttó bérrel rendelkező gyedes anyukák már négyezer forintot „buknak”: minél kisebb volt valakinek a havi jövedelme, annál többet. Bruttó 78 ezer forintnál havi 8 ezer 902 forintot. Körülbelül ennyibe kerül egy kisgyermek pelenkája egy hónapban. A gyeden lévőkhöz hasonlóan járnak a terhességi gyermekágyi segélyben részesülők (tgyás) is.

A kevermesi Gyüre Éva Eszter általános iskolai némettanár. Férjével három gyermek szülei: Márk 6 és fél éves, Milán 5 éves, Elina 14 hónapos.

— Első gyermekünk 2005-ben született, majd nem sokkal utána jött a második fiúnk. Milán kétéves volt, amikor visszamentem dolgozni. Kellett a pénz. A házunkat, az autónkat svájci frankos hitelre vettük. Akkoriban körülbelül 70 ezer forint volt a gyedem. A férjem fizetésével együtt kevés volt a megélhetéshez — mondta a fiatalasszony, aki most Elinával van gyeden.

— Eddig decemberben kaptam a legtöbb gyedet, 77 ezer 900 forintot. A tévében hallottam róla, hogy az adó miatt a januári gyed kevesebb lesz. Az ott mutatott táblázat alapján úgy saccolom, 7-8 ezer forinttal, vagyis 10 százalékkal kapok kevesebbet — számolgatta a fiatalasszony. Évával azt is megnéztük, nagyjából mire elég havi gyede. A kislány pelenkája 10 ezer forint körüli, a tápszer 4 ezer. Ruhát szinte minden hónapban kell venni valamelyik gyermeknek. Ha egyikük megbetegszik, az orvos, a gyógyszer költsége ugyancsak 10 ezer körüli. Éva azt mondja, ha a férje nem dolgozna, a gyedből nem élnének meg. A kapott pénze a hitelre sem lenne elég. Úgy tervezi, ha Elina kétéves lesz, újból keres munkát. A 28 ezer forintos gyest végképp nem engedhetik meg maguknak.

A kormány tervei szerint adójóváírást igényelhetnek a tgyáson, illetve gyeden lévők, de nem mindenki. Csak azok kérhetik a kiegészítést, akik 2011. december 31-én már és 2012. január 1-jén még ugyanazt a juttatást kapták: tgyást vagy gyedet. Vagyis akik december 31-én még terhességi gyermekágyi segélyben részesültek, január 1-jétől pedig gyedben, elesnek a kompenzációtól.

Azok sem kaphatnak „pótlást”, akik idén szültek, vagy szülnek. A kompenzáció összege havi 100 és 9500 forint közötti lehet. Nem automatikusan jár, hanem igényelni kell az ellátást folyósító társadalombiztosítási kifizetőhelytől: vagy a munkáltatótól, vagy az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!