Közélet

2013.07.29. 16:42

Csökkent a születés és a halálozás a Dél-Alföldön

Az előzetes adatok szerint az idei év első öt hónapjában kevesebb gyermek született és kevesebben haltak meg az előző esztendő azonos időszakához képest — derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb statisztikáiból.

BEOL

Newborn baby

Fotó: Getty Images/iStockphoto

A vizsgált időszakban a természetes fogyás 19 757 fő volt, ami 1006-tal kevesebb az egy évvel korábbinál. A születésszám az év mind az öt hónapjában alacsonyabb volt, mint egy esztendővel korábban, összességében január és május között 34 451 gyermek született, ami 5,5 százalékkal kevesebb, mint 2012 azonos időszakában.

Ugyancsak csökkent a halálozások száma is, 5,3 százalékkal. A házasságkötések száma az elmúlt évi kismértékű emelkedést követően az idei év első öt hónapjában ismét csökkenni kezdett: január-májusban 10 183-an járultak oltár elé, ez másfél százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A negyedéves statisztikákat vizsgálva már régiós adatok is szerepelnek a KSH adatbázisában. Eszerint a születések és halálozások száma régiónként különböző mértékben változott. A születésszám valamennyi régióban csökkent, ennek mértéke Közép- és Észak-Magyarországon volt a legjelentősebb (6,9, illetve 5,6 százalék), Közép-Dunántúlon és Dél-Alföldön pedig a legkisebb (egyaránt 2,1 százalék). A halálozások száma is minden régióban mérséklődött, a legnagyobb mértékben Dél-Alföldön, 12,7 százalékkal, Dél-Dunántúlon viszont alig változott, csak 0,9 százalékkal csökkent.

Mindezek következtében az idei esztendő első három hónapjában a természetes fogyás üteme öt régióban mérséklődött, kettőben pedig tovább nőtt.

A listavezető a Dél-Alföld, ahol az enyhébb születésszám-csökkenés és a jelentősen visszaeső halálozások következtében közel 23 százalékkal mérséklődött, Közép-Magyarországon és Dél-Dunántúlon viszont némileg növekedett a természetes fogyás üteme. A házasságkötések száma hat régióban csökkent, a legnagyobb mértékben Nyugat-Dunántúlon (21,2 százalék), egy régióban, a Dél-Dunántúlon viszont számottevően, több mint 13 százalékkal emelkedett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!