Közélet

2013.04.18. 11:44

Egyre korábban ébrednek a kullancsok

Amilyen hirtelen ért véget a hosszúra nyúlt tél, olyan gyorsan jelentek meg a szúnyogok és a kullancsok.

BEOL

A sok eső, a belvizek például kifejezetten kedveznek előbbiek szaporodásának, így várhatóan hamarosan megkezdődhet az ellenük való védekezés is.

— Nem csak a belvizekben, hanem a gátig kint lévő sekélyebb folyóvizekben is megjelentek már a kifejlett szúnyogok — tudtuk meg Páli Attilától, SZEMP Air Légiszolgáltató Kft. munkatársától. Jelenleg még az éjszakai hidegek sem tudják igazán ellensúlyozni a szúnyogok kifejlődését.

A cég repülőgép-vezetője elmondta, hogy a napokban Szolnokon már megkezdik az első lárvagyérítést, a biológiai szereket ugyanis csak a szúnyogok bizonyos fejlettségi szintjéig érdemes kiszórni.
Páli Attila azt valószínűsítette, hogy hamarosan Békés megyében is elkezdődik a védekezés. 

Évről évre egyre korábban ébrednek a kullancsok, sőt, egyes fajokkal akár már a téli hónapokban is találkozhatunk — állítják a szakemberek. A sokak által rettegett „miniszörnyek” mellett mostanság a szúnyogok is megjelentek.

Hazánkban kullancsfertőzött területnek az számít, ahol minden ezredik állat hordozza az agyvelőgyulladás vírusát. Békés megye nem tartozik a magas rizikójú térségek közé. Fontos, hogy aki február-március táján megkezdi a kullancs elleni oltássorozatot, kilencvenöt százalék feletti védettséggel várhatja tavaszi ébredésüket.

– Míg néhány évvel ezelőtt jobbára inkább csak dunántúli, hegyvidéki erdei kirándulásokat követően volt jellemző, hogy kullancsot találjunk, manapság már szinte bárhol előfordulhatnak – tudtuk meg dr. Hoksári László háziorvostól. Elmondta, bár annak veszélye, hogy fertőzött egyeddel találkozunk, néhány százaléknyi, mégis érdemes odafigyelni a megelőzésre. Ez egyrészt oltással, másfelől pedig megfelelő ruházattal, illetve ha már megtörtént a baj, akkor az állat azonnali eltávolításával lehetséges. A fertőzött kullancsok által okozott agyvelő- és agyhártyagyulladás évente körülbelül 70-80 embert érint.

A kullancsok az állatokat, a kutyákat sem kímélik, s mivel az elmúlt időszakban a vérszívók száma nagyon megemelkedett, nem árt nagyon odafigyelni.

— Különböző cseppek, nyakörvek, porok és szappanok is szolgálják a védekezést — nyilatkozta kérdésünkre Varga Imre, a békéscsabai Pet Shop és a békési Falatka Állateledel Bolt tulajdonosa. A jobb minőségű nyakörvek 6-8 hónapig, a cseppek négy hétig is védelmet nyújtanak a paraziták ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!