Közélet

2011.10.27. 09:38

Ejtették a vádat a traffipaxblokkolós ügyben - frissítve

Az ügyészség ejtette a vádat az ellen a békéscsabai férfi ellen, akit számítástechnikai rendszer elleni vétséggel gyanúsították traffipaxblokkolója miatt.

ny. l.

Előrehozott tárgyalást tartott csütörtökön reggel a Gyulai Városi Bíróság a traffipax-blokkolós ügyben. November 7-én lett volna a tárgyalás, de az ügyészség időközben ejtette vádat, amit ma az ügyész be is jelentett.

A vádlott védői, dr. Kvasz Tibor ügyvéd, közlekedési szakjogász és Szűts Zsolt ügyvéd a Beolnak elmondták, a fentiekre tekintettel a bíróság határozatával megszüntette a büntetőeljárást. Mivel ezt mindegyik fél tudomásul vette, a határozat jogerős.

Az ügyvédek hozzátették, az ügyészség azért ejtette a vádat, mert álláspontja szerint a békéscsabai férfi a traffipaxblokkolóval nem követett el bűncselekményt. A közel félmillió forintos bűnügyi költséget az állam fizeti.

Az ügyészség számítástechnikai rendszer elleni vétség miatt emelt vádat egy 35 éves békéscsabai férfi ellen, aki ilyen eszközt használt tavaly októberben. A békéscsabai kapitányság rendőrei a Gyulai úton állítottak le az autót.

A békéscsabai férfi az eljárás során még a rendőrségen a nyomozóknak azt mondta, hogy 2010 tavaszán vette a berendezést 50 ezer forintért egy megyeszékhelyi üzletben, ott is szerelték be a gépkocsijába. Azóta hozzá nem nyúlt, nem kapcsolgatta soha, úgy volt ott, ahogy beletették. A vádlott azért vásárolta a készüléket, mert rengeteget autózik, árut szállít. A berendezést sok helyen reklámozták, ez keltette fel a figyelmét.

Dr. Futó Sándor, a megyei főügyészség sajtószóvivője közölte, a Gyulai Városi Ügyészség a számítástechnikai rendszer elleni bűncselekmény vétsége miatt emelt vádat elejtette, tekintettel arra, hogy a bírósági tárgyalás során beszerzett bizonyítékok alapján azt lehetett megállapítani, hogy amit a vádlott elkövetett, az nem bűncselekmény.

A bírósági szakban több újabb szakértői véleményt szereztek be, ezek azonban nem támasztották alá, hogy a lézerblokkoló használatával a vádlott a bűncselekmény valamely elkövetési magatartását megvalósította. Az ügyészség ezen új bizonyítékok alapján megállapította, hogy a cselekmény nem bűncselekmény, ezért a büntetőeljárási szabályoknak megfelelően a vádat elejtette. A Gyulai Városi Bíróság a vádelejtést követően a büntetőeljárást megszüntette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!