Közélet

2013.05.14. 13:16

Hogyan előzhetők meg a tavaszi gyermekbalesetek?

A tavaszi, nyári idő megérkezésével a gyerekek kiszabadultak a természetbe. A kicsik sokszor szenvednek horzsolásos sérülést, a kórházak gyermek- és sürgősségi osztályain is gyakori vendégekké válnak a legapróbbak.

BEOL

A békéscsabai Százszorszép Művészeti Bázisóvodában is feltöltötték, felújították tavasszal az elsősegélydobozt, szerencsére eddig csak a ragtapaszt kellett elővenni a ládikából kisebb horzsolások miatt. Kócsi Sándorné intézményvezető elmondta, mostanáig nem történt nagy baleset. A szabadtéri játékelemeket felülvizsgáltatták, megfelelnek-e a tanúsítványnak, itt kiderült, hogy kisebb hiányosságokat – például a festést – kell pótolni.

– A mindennapi takarítás is a balesetmegelőzés egyik fontos eleme – folytatta Kócsi Sándorné. Például rendbe kell tenni a homokozó környékét, ugyanis a kiszórt szemek csúszásveszélyt okozhatnak. Emellett különböző szabályokat is rögzíteni kell a gyermekekben: nem szabad dobálni a homokot, letépkedni a faleveleket és virágokat, szétszórni a használt zsebkendőt, vagy éppen azt az egyszerű dolgot, hogy a mászókáról tilos leugrani.

– Ezek alapvető dolgok, szerencsére nem is nehéz megértetni a gyermekekkel. A játék hevében persze lehet, hogy annyira izgulnak, hogy ezeket elfelejtik – tette hozzá az óvodavezető.

– A csoportnaplóban is rögzítették az óvodapedagógusok, hogy a gyerekek részt vettek a baleseti oktatásban. Itt részletezték azt, hogy mire kell figyelni egyrészt a kinti, másrészt a benti játékoknál, hogy ne történhessen baj – mondta Puj Erzsébet Katalin. A négy sarkadi óvodát – Epreskert, a Kossuth, a Vasút utcai és a Szalontai úti – irányító intézményvezető hozzátette, óvodától is függ, hol mire kell ügyelni.

– Az intézmények akadálymentesítettek, tehát mondani kell, hogy a rámpán nem szabad szaladni, illetve a korláton nem szabad mászkálni. A mászókák alá nem szabad bebújni, illetve a hinták közelébe sem érdemes menni, ha valaki azon játszik, nehogy megüsse egyik kisgyermek a másikat – folytatta. Puj Erzsébet Katalin hozzátette, a motorokkal, rollerekkel száguldozás szintén balesetforrás lehet.

– A rendeltetésszerű használatot erősítik a pedagógusok a gyerekekben, szerencsére ebben a korban az óvónénik szava szent. Persze mindig vannak kivételek, a folyamatos kontroll, felügyelet ezért is fontos. A kisebb horzsolások, sérülések a kor velejárói.

A békéscsabai Réthy Pál kórház gyermekosztályán hétvégenként nő meg a forgalom, illetve hétköznapokon is két-három esettel találkoznak a szakemberek. Mint dr. Baji Sándor osztályvezető főorvos elmondta, amikor pedig a gyerekek kiszabadulnak a természetbe, a kerékpározás, a görkorcsolyázás miatt szenvedhetnek kisebb vagy nagyobb sérüléseket, ezért is fontos a bukósisak, az egyéb védőfelszerelés használata.

– Csak a súlyosabb esetekkel találkozunk az osztályon, így például az eszméletvesztéssel, agyrázkódással, esetleg törött végtagokkal – tette hozzá a főorvos. Mint hangsúlyozta, minden egyes veszélyforrást komolyan kell venni. Egyes esetekben a szülők is figyelmetlenek, a mozgékony apróságok gyorsan kikerülnek a látóterükből, idősebb korban viszont már a gyermekek a balesetek okozói.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet szerint a kicsiket érintő egyik leggyakoribb baleset a félrenyelés, a légúti idegentest által okozott fulladás. Noha a tárgy a legtöbbször köhögés kíséretében távozik a légutakból, néhány baleset tragikusan, a kisgyermek halálával végződhet.
Legtöbbször játék, szaladgálás közben történik meg a baj, miközben a gyermek eszik, rágógumizik vagy cukorkát szopogat – figyelmeztetett az intézet. Az apró magvakat, így például mogyorót, kiflivéget, más rágcsálnivalókat a kisgyermekek képesek könnyedén beszippantani, akárcsak az apróbb játékokat, alkatrészeket – ezért ilyen ételt sem tanácsos három év alattinak adni. Ugyanolyan körültekintés szükséges ebben is, mint a játékoknál, melyek dobozán a gyártók is feltüntetik, hogy fulladásveszélyt okozhatnak.

A balesetek, tragédiák többsége elkerülhető lenne a helyes előrelátással, neveléssel, családi példamutatással. Fontos, hogy ha mégis megtörténik a baj, a szülő, a helyszínen tartózkodó felnőtt megfelelő elsősegélynyújtásban részesítse a gyermeket – közölte a gyermekegészségügyi intézet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!