Közélet

2014.09.07. 19:08

Ikrek találkozója: duplán láttak a Madzagfalvi Napokon

Címkék#Békés

Közel száz program, köztük élő koncertek sora várta az érdeklődőket az immáron tizenhatodik Madzagfalvi Napok péntektől vasárnapig tartó rendezvényein Békésen. Az esemény részeként első ízben tartották meg a Békési Ikrek Találkozóját.

Papp Gábor

— Nagyon érdekes kihívás ikreket nevelni — mesélte lapunknak a rendezvényen Faragó István és párja, akik a negyedik életévüket október 6-án betöltő Sári és Fanni nevű kislányaikkal vettek részt a programon. Az apuka és az édesanya elárulta, hogy bár gyermekeik sok mindenben különböznek, de rengeteg a közös tulajdonságuk, egymás nélkül pedig csak nagyon rövid ideig bírják.

— Az külön érdekesség, hogy a leggyakrabban ugyanolyan testhelyzetben alszanak, nem egyszer egymás átölelve.

Egy másik korosztályt képviselt az összejövetelen Takács Gáborné Sárika és Mucsi Józsefné Julika.

— Óriási élmény ikernek lenni, el sem tudjuk képzelni az életet a másik nélkül — nyilatkozta lapunknak a két nyugdíjas hölgy, akik elárulták, sok ismerősük, például háziorvosuk még most is nem egy alkalommal összetéveszti őket. Persze akadnak más olyan dolgok is, amelyeket még nem fejtettek meg a tudósok.

— Nem egyszer megtörtént, hogy egymástól függetlenül ugyanazt főztük. Máskor anélkül, hogy beszéltünk volna, ugyanolyan ruhát vettünk fel. Gyakran ugyanabban a percben emeljük fel a telefont, hogy hívjuk a másikat, és még sorolhatnánk.

[caption id="" align="aligncenter" width="370"] Kattintson galériánkért! Fotó: Kiss Zoltán
[/caption]

A 17 éves Hajdu Ildikó és Hajdu Andrea — bár ők kétpetéjű ikrek — szintén hasonló tapasztalatokról számoltak be. A lányok hasonlóságuk ellenére, tudatosan törekednek arra, hogy személyiségük és külsejük egyéniségüknek megfelelő legyen. Ildikó szőkés rövid hajú, Andi fekete hosszú hajú, a telepátia azonban szerintük is létezhet.

— Volt, hogy egymástól nagyon messze voltunk, és mégis ugyanazt rajzoltuk le — mesélték. — Mi is vettünk már fel ugyanolyan ruhát, anélkül, hogy erről tudtunk volna.

[caption id="" align="aligncenter" width="370"] Kattintson galériánkért! Fotó: Kiss Zoltán
[/caption]

Emellett arra is volt példa, hogy amikor egyikük fülét műtötték, a másikuknak ugyanott hirtelen elkezdett fájni.

Öreg Gábor helyi vállalkozó, a találkozó ötletgazdája lapunknak elmondta, a programon harminckilenc ikerpár és egy ikerhármas vett részt. A rendezvényen dr. Pálmai Tamás háziorvos tartott előadást az ikrekkel kapcsolatban, volt játékos ügyességi verseny, ikrek szépségversenye, és persze kötetlen beszélgetésre is lehetőség nyílt.

[caption id="" align="aligncenter" width="370"] Kattintson galériánkért! Fotó: Kiss Zoltán
[/caption]

A rendezvényt védnökként Barkász Sándor mérnök-cégvezető támogatta, aki hármas ikrek édesapja is. Érdekesség, hogy Öreg Gábor is családilag érintett, fiú és lány ikerunokái vannak.

Dr. Pálmai Tamás kérdésünkre kiemelte: a világon 125-130 millióra becsülik az ikertestvérek számát. Megfigyelések szerint minden 333 szülésből egy alkalommal jön világra egyszerre két baba. Az egypetéjű ikrek aránya a világ különböző pontjain azonos. Magyarországon átlagosan minden 74 szülésre számítható iker, szakértők szerint hazánkban  mintegy 90 ezer ikerpár él.

A Madzagfalvi Napokon egyébként csaknem száz különböző rendezvénnyel várták az érdeklődőket. A kulturális programok mellett a karitatív eseményekről sem feledkeztek meg, a véradáson szép számú érdeklődő vett részt, az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete jóvoltából látványfőzés is zajlott a Hétkrajcár program gyermekélelmezési projektje részeként. Nem hiányozhatott a palettáról a tánc, a sport, illetve a mindig nagy sikerű Falatka Cica- és Kutyaszépségverseny sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!