Közélet

2013.09.01. 15:23

Kiemelt helyen megyénk a gyógyturizmusban

Tavaly 137 olyan település volt Magyarországon, amely valamilyen formában érintett volt a gyógyturizmusban – áll a Központi Statisztikai Hivatal közelmúltban nyilvánosságra hozott kiadványában. A területen Békés megye kiemelten, tizenegy településsel képviselteti magát.

Csete Ilona–Papp Gábor

Child with father in swimming pool

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Ha gyógyvíz és gyógyturizmus, akkor Gyula szerepe nem elhanyagolható.

– Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen a fürdő 72 fokos vizét 1969-ben gyógyvízzé, a Gyulai Várfürdőt 1971-ben gyógyfürdővé, míg a környéket 1985-ben gyógyhellyé nyilvánították – nyilatkozta Komoróczki Aliz. A Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a gyógyvíz komoly utazási motivációt képez, a gyógyvendégek jellemzően a szezonon kívüli időszakban érkeznek, hosszú ideig tartózkodnak a fürdőhelyen és több szolgáltatást vesznek igénybe. A szükséges természeti adottságok nagymértékben meghatározzák a város turisztikai fejlesztési irányvonalait is. Jelenleg is több ilyen beruházás zajlik uniós források segítségével.

A szakember kiemelte, a KSH végleges adatai alapján a gyulai kereskedelmi szálláshelyeken 2012-ben 296 ezer 690 vendégéjszaka realizálódott, így ez a 12. legnépszerűbb város az összes, külföldi és belföldi vendégforgalom tekintetében. Az előttük lévő helyeket olyan települések foglalják el, melyek szintén rendelkeznek gyógyvízzel.

Míg a tanulmány alapján a gyógyturizmusban érintett településeken a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák 59 százalékát külföldi vendégek foglalták, addig a Gyulára jellemző módon gyógyulási céllal érkező turisták túlnyomó része belföldi. A város legnagyobb, a gyógyfürdővel összeköttetésben álló szállodája, az Erkel Hotel vezetőségének elmondása alapján azokat a vendégeiket tekintik gyógyturistáknak, akik minimum 7 éjszakát tartózkodnak náluk és igénybe veszik a Várfürdő gyógyvizét, illetve gyógyszolgáltatásait.

A KSH említett tanulmánya arra is utal, hogy az éllovas magyar települések nem mindegyikének egyedüli vonzereje a gyógyvíz, illetve gyógyfürdő elérhetősége, közülük számos desztináció – mint például Gyula is - más természeti, kulturális, építészeti attrakciókkal is rendelkezik, de látogatottságukat kétségkívül jelentősen befolyásolja.

A békési uszodában és fürdőben éppen tegnap tartottak nagyszabású nyárbúcsúztató rendezvényt. A létesítményben az uszoda, illetve a külső termálmedence minden héten egész nap, míg péntektől vasárnapig a két belső termálmedence, valamint a gőzkabin is várja a látogatókat.

— Az egyik legnagyobb előnyünk, hogy itt nyugodt és családias a légkör — fogalmazott Koszecz Sándor, az uszodát működtető Kecskeméti Gábor Kulturális Központ igazgatója és Polgár Zoltán igazgatóhelyettes. A helyiek közül és a környező településekről is sokan jönnek pihenni, kikapcsolódni. A két szakember kiemelte: a gyógyvíz minősége azonos a harkányiéval.
A békési vizet egyébként már 1943-ban gyógyvízzé nyilvánították.

Az Országos Közegészségügyi Intézet vizsgálata szerint a békési termálvíz kiválóan alkalmas gyulladásos és kopásos ízületi betegségek kezelésére. Segíti a reumás, a csípő-, a térd-, a boka- és a gerincbetegségek gyógyítását. Gyógyírt nyújt gyulladásos nőgyógyászati kórképekre és bizonyos bőrbetegségekre, így a pikkelysömörre is. A városban az elmúlt években több fejlesztés is kapcsolódott ehhez az adottsághoz.

Gyopárosra várják a románokat és a szerbeket is


A gyopárosfürdői termálvizet 1999-ben nyilvánították gyógyvízzé. Itt egy fürdőkúra a mozgásszervi, a nőgyógyászati, urológiai, bőrgyógyászati és idegrendszeri betegségekben szenvedők számára egyaránt jótékony hatású, ahogy a különböző porcokat érintő és ízületi betegségek fájdalmainak enyhítésére, a meddőség orvoslására is.


A nemrég bevezetett iszapkezelések mellett csoportos gyógytornára és víz alatti tornára is van lehetőség. A gyógyturizmus égisze alatt a gyopárosi gyógyászati kezeléseket a Jövő Építők TDM Városmarketing Irodája a szálláshelyek bekapcsolásával csomagajánlatokká alakítja és ezeket külföldi (elsősorban román és szerb területen), valamint a belföldi gyógyulni vágyók körében terjesztik.


Dedák Angéla irodavezető elmondta, az őszi és téli időszakban a gyógyászati szolgáltatásokat többfajta értékesítési csatornán keresztül népszerűsíti a TDM, így gyógyturisztikai workshopokon vesznek részt, gyógyászati szaklapok újságíróit látják vendégül és nyugdíjasoknak küldött levelekben hívják fel a figyelmet a gyógyfürdőre. Ősszel megújulnak a fedett gyógymedencék és az őket befogadó csarnok is Gyopároson, új szaunaszolgáltatások is lesznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!