Közélet

2012.02.05. 17:21

Kik lesznek az új igazgatók?

Új vezetőt keresnek több volt megyei intézmény élére, előreláhatóan március végén derül ki, kikkel akar együtt dolgozni az új tulajdonos, az állam.

L. B.

A megyei önkormányzattól átvett intézmények egy részénél március 31-én megszűnik az eddigi igazgatók megbízatása. Oncsikné Pápai Anna, a megyei intézményfenntartó központ intézmény-fenntartási főosztályvezető-helyettese is megerősítette ezt. Hozzátette, hogy erről két hatályos törvény is rendelkezik. A vezetői pályázatokat pedig a hatályos törvényeknek megfelelő helyen tették közzé.

Az egyik törvény szerint csak akkor nem szűnik meg az igazgató megbízatása, ha arról nem dönt máshogy a munkáltató — ami a mostani esetben a megyei intézményfenntartó központ. Az állásra pályázatot kell kiírni. A korábbi vezetőt a kinevezésének megfelelő munkakörben kell tovább foglalkoztatni, vagy ha esetleg ő nyeri meg a pályázatot, akkor természetesen ő ülhet ismét az igazgatói székbe.

Lapunk utánanézett, hogy mely volt megyei fenntartású intézményeknél írtak ki pályázatot a vezetői állásra. A békéscsabai székhellyel bíró Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága határozott időre, öt esztendőre keres igazgatót, hasonlóan a békési Hajnal István szociális szolgáltató centrum is. A békéscsabai, Degré utcai szociális, gyermekvédelmi, rehabilitációs és módszertani központ pedig egy évre szóló szerződést adna a vezetőnek.

Az álláspályázatoknál megtalálható két közoktatási intézmény hirdetése is. A gyulai központú Harruckern János Közoktatási Intézmény idén április 1-jétől 2013. július 31-éig, tehát valamivel több mint egy tanévre szóló szerződést adna a vezetőnek. Az orosházi székhelyű Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény pedig öt tanévre hirdetette meg az igazgatói széket. A pályázatokat mind az öt esetben február 22-éig kell beadni.

A megyei intézményfenntartó központ dönthet a pályázatok elbírálásáról is, mivel a törvény úgy szól, hogy ugyanaz határoz, aki kiírta azokat. A törvényben szerepel, hogy csakis azt lehet kinevezni az igazgatói székekbe, aki részt vett a pályázaton, illetve minden feltételnek megfelelt.
Az elbírálási határidő mind az öt pályázat esetében március 31-e, a megválasztott vezetők pedig másnap már munkába állhatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!