Közélet

2014.12.04. 17:48

Könnyen kiszáradást okozhat a rotavírus

Kórházban töltött éjszakák és nappalok; hányás, hasmenés, kiszáradás. Ötéves korig a gyermekek 95 százaléka megfertőződik – ezekkel a szlogenekkel figyelmeztetnek a rotavírus veszélyeire az egyik reklámban. A szakemberek szerint védőoltással hatékonyan megelőzhető.

Licska Balázs

baby and doctor pediatrician listens to the heart

Fotó: Getty Images/iStockphoto

– Igaz, hogy akár életveszélyt is okozhat a rotavírus a gyermekeknél, mivel az erős hasmenéssel és sok, akár napi tíz széklettel járó tünetek gyorsan kiszáradáshoz vezethetnek, a keringés nagyon hamar összeomolhat – mondta dr. Baji Sándor, a békéscsabai Réthy Pál kórház gyermekosztályának vezető főorvosa. Hozzátette ugyanakkor: ilyen esetekben nem az ő részlegére, hanem a fertőző osztályra kerülnek a kicsik, ahol infúziós kezelés kapnak.

– A vírus okozta fertőzés hasonlít a bakteriális kolerához a tüneteket illetően, a lappangási idő nagyon rövid – folytatta dr. Baji Sándor. A kór ragályos is, széklet révén terjed. Ha például a szülők pelenkázás után nem mosnak azonnal és alaposan kezet, a ruházatukkal tovább is vihetik, és később a szájba kerülhet a vírus. Hangsúlyozta, hogy a rotavírus okozta megbetegedést valóban könnyedén meg lehet előzni, mégpedig védőoltással.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] A gyakori székletürítéssel járó tünetek gyorsan kiszáradáshoz vezethetnek, ilyenkor a gyermeknek kórházi kezelésre van szüksége.
[/caption]
Ezt megerősítette dr. Vágréti Zsuzsanna békéscsabai gyermekorvos is, aki hozzátette, hogy szórványosan mindig vannak gyakori hányással és hasmenéssel járó, gyermekek között terjedő megbetegedések, esetenként járványok is az oktatási-nevelési intézményekben, így óvodákban, általános iskolákban. Ugyanakkor az közel sem biztos, hogy ezeket rotavírus okozza, mivel a kicsik gyorsabban meggyógyulnak, mint ahogy az okokra fény derülne.

– Az is igaz, hogy szinte mindenki átesik egy ilyen fertőzésen – folytatta dr. Vágréti Zsuzsanna. Ő is hangsúlyozta, hogy az egészen kicsi gyermekek könnyebben kerülnek kórházba a tünetek miatt. Újszülötteknél pont ezért javasolt a két-három ampullából álló védőoltás, amit szájon keresztül kell beadni. Többnyire azonban anyagi helyzettől függ, hogy kérik-e a szülők a vakcinát: egy ampulla ugyanis közel 20 ezer forintba kerül.


Egy, a rotavírus-fertőzés okozta megbetegedéssel foglalkozó portál is kiemelte, hogy a prevenció tekintetében fontos – ám még mindig nem elégséges – az anyatejes táplálás, az általános higiénés szabályok betartása, kézmosás minden pelenkázás előtt és után, a kisbaba kezének és fenekének lemosása, a tárgyak, eszközök fertőtlenítése, a hasmenéses beteg kitiltása a közösségből, illetve a kórházakban a beteg elkülönítése.

A rota.hu internetes oldal szerint ezek az óvintézkedések javasoltak és szükségesek is fertőző betegség esetén, azonban a rotavírus esetén nem biztos, hogy meg is akadályozzák a fertőzés továbbterjedését és járványok kialakulását. A rotavírus ugyanis már a jellegzetes tünetek megjelenése előtt ürül a széklettel, azaz fertőz, és napokig fertőzőképes marad a használati tárgyakon.


A szülőknek szánt tanácsok szerint azonnal orvoshoz kell fordulni, ha a rotavírus-fertőzés jellegzetes tüneteit észlelik a gyermekükön, így a gyakori, vizes hasmenést, a hányást és a lázat. Azonnal orvoshoz kell sietni, amennyiben a kiszáradás tünetei észlelhetők, ilyen esetben sokszor már nem is elég az otthoni kezelés, kórházba kell vinni a kicsiket.

További részleteket olvashat a szájon át adható vakcinákról a Békés Megyei Hírlap pénteki számában. A Hírlapra itt fizethet elő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!