Közélet

2012.11.01. 16:27

Megérkeztek az influenza elleni oltószerek

A megyénknek biztosított influenza elleni ingyenesen beadható oltószerek 65 százaléka a napokban már eljutott Békésbe. A Viharsarokban a három év felettiek térítésmentes védelmére összesen 42 ezer vakcina áll rendelkezésre.

Cs. R.

Az oltószerszállítmány Békéscsaba és környékére, Gyulára, Szeghalomra és Mezőkovácsházára már eljutott, Orosházára november 5-én, Szarvasra 7-én várják.

– A 65 éven felüli lakosság 40 százalékos átoltására törekszünk, ugyanígy fokozott figyelmet fordítunk az egészségügyi dolgozók minél magasabb védettségére – említette az idei szezon két célkitűzését dr. Mucsi Gyula megyei tiszti főorvos. A 6-35 hónapos csecsemők és gyermekek térítésmentes oltására megyénk 150 Vaxigrip junior vakcinát kapott. A három éven felüliek ingyenes védelmére országosan 1 millió 300 ezer, Békés megyében 42 ezer Fluval AB vakcina áll rendelkezésre.

Az erre jogosultak egyik csoportját a krónikus betegek alkotják, valamint a lakóotthonokban és egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig gondozott emberek. E körbe ezúttal is bekerültek a várandósok, illetve a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervező nők, továbbá egészségi állapotuktól függetlenül a 65 évnél idősebbek.

Ingyen jár az oltás az egészségügyi dolgozóknak, és a krónikus ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi és szociális intézmények dolgozóinak. Az állati és emberi influenzavírusok keveredésének megelőzése és a géncsere lehetőségének csökkentése érdekében felajánlják a térítésmentes oltást a sertés- és baromfitartással, valamint ezen állatok szállításával foglalkozóknak.

Védőoltásban részesülhetnek továbbá a baromfifeldolgozókban és a vágóhidakon dolgozók, és mindazok, akik az állati eredetű influenzavírussal fertőzött vagy arra gyanús állatok megsemmisítését végzik.

További részleteket a Békés Megyei Hírlap november 2-ai számában olvashat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!