Közélet

2012.02.03. 11:12

Minden út járható Békés megyében

Előreláthatóan vasárnap estig tart az intenzív havazás, a déli megyékben már ma hófúvásra számítanak.

BEOL

Egyre nehezebb a közlekedés Békéscsabán a hatalmas havazás miatt

Fotó: Népújság Kft.

>>>>Küldje be havas képeit!

22.00 Battonyán sem lesz tanítás
A fenntartó döntése szerint tanítási szünet lesz hétfőn és kedden a Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakképző Iskolában, Battonyán - tájékoztatott e-mailben Nagy István gyakorlati oktatásvezető.

19.30 Békésben esett a legtöbb hó
Hírügynökségi információk szerint ezidáig Békés megyében esett a legtöbb hó, hat óráig három-öt centiméter. Mindezek ellenére a közlekedés továbbra is zavartalan.

19.00 Hárman már biztosan nem fagynak meg
Három idős embert szállítottak tűtetlen otthonaikból melegedőbe a Békés megyei rendőrök. Egyelőre nem tudni, mely településekről van szó, annyi bizonyos, hogy két esetben a gyulai, egy esetben a mezőkovácsházi kapitányság munkatársai ítélték úgy meg, hogy az érintettek nincsenek biztonságban az időjárás viszontagságai miatt otthonukban.

18.50 Egy koccanás, egy árokba csúszás
Nagylaposnál is történt egy árokba csúszás, itt egy ember könnyű sérülést szenvedett. Gyula és Sarkad között koccanásos baleset történt, de nem sérült meg senki.

17.40 MÁV-készenlét a déli megyékben, Békéscsabán nincs forró tea
A rendkívüli hideg, az intenzív havazás és a várható hófúvások miatt a MÁV szombatra másodfokú készültséget rendelt el országos vasúthálózatán, így csak a menetrendben "hópihe" jellel ellátott, a rendkívüli helyzet alkalmával is közlekedő vonatok indulnak el.

A MÁV pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a korlátozás a járatok két százalékát érinti. A szombati InterCity, EuroCity vonatok pót- és helyjegy megváltása nélkül vehetők igénybe, az elővételben már megváltott jegyeket kezelési költség levonása nélkül visszatéríti a vasúttársaság. Az otthon nyomtatott menetjegyeket csak a "hópihe" jellel ellátott vonatokra lehet megvásárolni szombaton.

A társaság felhívta a figyelmet arra, hogy a havas, szeles időjárás következtében a peronok, valamint a vasúti járművek lépcsői síkosak lehetnek, ezért fokozott óvatosságot kértek az utasoktól. 

Közlésük szerint csaknem kétszázan dolgoznak "hókészenlétben" a déli megyékben. Budapest-Keleti, Pécs, Szeged, Szolnok, Debrecen, Miskolc és Nyíregyháza állomásokon forró teával várják az utasokat az ügyfélszolgálati irodákban.

16.40 Két autó akadt el
Két esetben fordultak ma a katasztrófavédelem szakembereihez segítségre szoruló autósok - tudtuk meg a testület ügyeletes tisztjétől. Háromnegyed tizenkettőkor Tótkomlós külterületén, szűk egy órával később pedig Gyulán csúszott árokba egy-egy személygépkocsi, ezek mentésénél segédkeztek a tűzoltók.



16.00 Minden út járható
Békés megye minden útja járható, beleértve a mellékutatkat is - tudtuk meg az Útinform megyei ügyeletesétől.

15.10 Baleset miatt félpályás útlezárás Orosházán
Két autó ütközött Orosházán, a Csorvási és Török Ignác utcák kereszteződésében. Az egymással szemből érkezők közül az egyik kisodródott, ez okozta az ütközést. Személyi sérültje nincs a balesetnek, anyagi kár viszont keletkezett. A rendőrség tájékoztatása szerint félpályás útlezárás mellett történik a helyszínelés, az Orosházáról kifelé tartó autósokat érinti ez az intézkedés. cs. i.

14.20 - Orosházán sem kell suliba menni
A rendkívüli időjárásra való tekintettel a főjegyző február 6-a, hétfőre tanítási szünetet rendelt el a város oktatási intézményeiben. Hóhelyzet összefoglaló a városból és környékéről - írja az Oroscafe.

14.07 - Az első galéria
Fotóriporterünk nyakába vette a várost, ezt látta. (klikk a képre)



14.00 - Nem kell menni suliba Békésen
Ugyancsak rendkívüli fagyszünetet rendeltek el előreláthatólag jövő hét hétfőtől szerdáig békési valamennyi önkormányzati fenntartású iskolájában és óvodájában.

Ügyeletes óvodaként a Központi (Baky utcai) óvoda nyitva áll.
Az iskola Jantyik úti konyhája nem főz, a felnőttek ebédjének befizetése a következő héten lesz. Ügyeletet az iskolás gyermekek számára a Hepp Tagiskolában, József A. u. 12 szám alatt tartanak. Itt biztosítják az ügyeletet igénybe vevők ebédjét. Azok a felnőttek, akik a Jantyik úti étteremből hordják ebédjüket, elvihetik a Hepp Tagiskolából.

Amennyiben nem tartanak rá igényt, akkor a 06-20-400 2308-as telefonszámon jelezzék! A Hepp iskolában február 6-i hétfő 16.30 órára tervezett leendő első osztályokkal kapcsolatos fórumot megtartják. Az Eötvös Tagiskola  érintett hétre tervezett rendezvényeit egy héttel később tartják. További tájékoztatást kedden tesznek közzé az iskola honlapján és a médiumokban.

13.45 - Piros riasztás holnapra
A várható havazás, vagy hófúvás miatt kilenc megyére már piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetést adott ki szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A szervezet honlapja szerint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében szombaton, 24 óra alatt több mint 30 centiméter mennyiségű hó is leeshet, ezért a havazásra vonatkozóan harmadfokú figyelmeztetést adtak ki. Az erős hófúvások magas hótorlaszokat okozhatnak ezért Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mellett Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a hófúvásra vonatkozóan rendelték el a legmagasabb szintű figyelmeztetést. 

Narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést rendeltek el a havazás miatt: Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Pest, Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Míg a várhatóan erős hófúvás miatt Hajdú-Bihar, Heves, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém és Zala megyében adták ki a másodfokú figyelmeztetést szombatra.

Ezek mellett szombatra az ország összes megyéjében legalább elsőfokú figyelmeztetést rendeltek el havazás, hófúvás, illetve az extrém hideg miatt.

A péntekre vonatkozó figyelmeztető előrejelzés szerint jelenleg kilenc megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés havazás, hófúvás, illetve extrém hideg miatt.

12.57 Fagyszünet a művelődési központban
A Békés Városi Kecskeméti Gábor Kulturális Sport és Turisztikai  Központ közleménye -  Értesítjük kedves vendégeinket és a központban működő foglalkozások résztvevőit/tagjait, hogy fagyszünet miatt az intézmény 2012. február 06-07-08-án zárva tart. Nyitás: 2012. február 08. (csütörtök) 8:00 óra. Az időjárás viszontagságai miatt a 2012. február 9-re tervezett Fregolina Félévzáró Bemutató időpontja is megváltozott, február 23-án (csütörtök) 17.30 órától kerül megrendezésre. A megváltott jegyek továbbra is érvényesek. A rendezvény eredeti időpontjában 02.09 - én órarend szerinti próbára kerül sor,  illetve 02.14-én a Szerelmes nagykövet című színházi előadás miatt a  táncórák szitén elmaradnak, 02.16-tól órarend szerint folytatódnak a  társastánc-foglalkozások. Megértésüket köszönjük!

12.14 Rövidített tanórák Békéscsabán
Kis Tibor, Békéscsaba alpolgármestere közölte, az időjárási viszonyok jelenlegi ismeretében a tanulók védelmében a közoktatási törvényben megfogalmazottaknak megfelelően járnakk el, különös tekintettel a bejárók és kollégisták biztonságos hazaérkezésére.

Ennek érdekében ma (pénteken) rövidített órák megtartását rendelte el az alpolgármester, valamint, hogy az intézmények a közlekedési viszonyokról aktuálisan tájékozódva, - a szülőkkel egyeztetve – a kollégista és bejáró tanulókat időben engedjék haza.

— Ez esetben a személyre szabott nyomonkövetést is indokoltnak tartom megszervezni — hangsúlyozta Kis Tibor. — Ezért kérem a vidéki tanulók szüleinek együttműködését abban, hogy a kollégiumi csoportvezetőket, vagy osztályfőnököket értesítsék gyermekük hazaérkezéséről.

Abban az esetben, ha az intézményvezetők nem látják biztosítottnak a biztonságos hazautazást, a szülővel történő előzetes egyeztetést követően felveszik a kapcsolatot a Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium igazgatójával, hogy a Békéscsabán maradó gyerekek hétvégi elhelyezését és ellátását az Arany János Kollégiumban oldják meg.

A mai napon esetlegesen megmaradó étel kiosztásáról a szociális ágazat a családsegítő szolgálat szervezésében gondoskodik, amelyről a lehetőségek megismerését követően személyesen fogja a nap során értesíteni az érintett rászoruló családokat.


12.05 - Viszik mint a cukrot
Több élelmiszerboltban is jelentősen megnőtt a forgalom. Tyetyák Magdolna, az Élésker Kft. ügyvezetője elmondta, valóban élénkebb a forgalom. Vannak olyan üzleteik, ahonnan kettesével-hármasával viszik az emberek a kenyeret. Jobban fogy az étolaj, a liszt és a cukor is. Ennek oka egyrészt a rendkívüli időjárás, másrészt a hó eleje, amikor nagyon sokan kapnak fizetést, családtámogatási járandóságot, és ilyenkorra teszik a nagybevásárlást.

11.50 - Elmarad a vivóverseny
A havazás és az egyre rosszabb útviszonyok miatt kétségessé vált, hogy teljes mezőnnyel rendeznék meg Békéscsabán a hét végére tervezett kadét párbajtőrvívó országos bajnokságot.

Galli Zsolt, a házigazda békéscsabai klub vezetőedzője péntek délelőtt arról tájékoztatott, hogy elhalasztják a versenyt. Az új időpontról várhatóan a jövő héten döntenek.

11.40 - Gyűjt a Vöröskereszt
A Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete a lakossághoz fordult ma (pénteken) az extrém időjárási körülmények miatt.
— Szervezetünk a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a védelmi bizottságok tevékenységéhez kapcsolódva, azt kiegészítve szeretne segíteni az időjárás miatt bajba jutottakon, ehhez kérnénk a megyében élők segítségét — mondta a Beolnak Nagy Gábor, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója. — Elsősorban takarókra, meleg ruhákra, valamint tartós élelmiszerre lenne szükségünk még a mai nap folyamán, délután 4 óráig. Az adományokat az irodáinkba várjuk, de előtte kérjük, hogy kollégáinkkal telefonon egyeztessenek.

11.30 - Közleményt adott ki Vantara Gyula
Vantara Gyula békéscsabai polgármester közleményt adott ki, főként praktikus jótanácsokkal ellátva a helyieket. Itt olvashatja el.

>>>>Küldje be havas képeit!

10.55 - Nincs tanítás Békésen
A rendkívüli időjárás miatt jövő hét hétfő és péntek között fagyszünetet rendelt el valamennyi intézményegységében a békési Szegedi Kis István Református Gimnázium Általános Iskola, Óvoda és Kollégium vezetése — tájékoztatta lapunkat Pocsaji Ildikó igazgató-helyettes. 
A Jantyik utcai óvoda ügyeletet tart, hétfőtől, de arra kérik a szülőket, hogy amennyiben tehetik, ne vigyék az óvodába a gyermekeket! A tanítás február 13-tól folytatódik.

Az előrejelzéseknek megfelelően pénteken délelőtt Békés megyét és elérte a havazás. Egyelőre járhatók az utak, bár a helyzet óráról órára változhat, mint korábban írtuk, a katasztrófavédelem, az egészségügy, a közút és minden más terület szakemberei felkészültek a rendkívüli időjárásra.


10.20 Friss MTI-hír
Az ország déli részén szállingózik a hó, a déli órákra viszont már intenzív havazás várható több déli megyében és az ország nagyobb részén - tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa péntek délelőtt az MTI-t; a havazás vasárnap estig tovább folytatódik, az ország déli részén akár 40-50 centiméter is lehet a hótakaró vastagsága.

Fehér Tamás közlése szerint az ország déli részén az intenzívebb havazás miatt délután már néhány centiméter vastag hóréteg alakulhat ki, a havazás az esti órákra éri el a főváros térségét.
A havazás vasárnap estig tovább folytatódik, az ország déli részén akár 40-50 centiméter is lehet a hótakaró vastagsága, míg nyugaton 10-25, északnyugaton pedig 2-10 centiméternyi hórétegre kell számítani.
Az OMSZ munkatársa felhívta a figyelmet arra is, hogy a megerősödő északi, északkeleti szél miatt az Alföld déli részén már pénteken hófúvások alakulhatnak ki, szombattól pedig a szélerősség viharossá fokozódik, ezért a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti országrészben a helyenként 50-70 kilométer/órás szél miatt komolyabb hófúvásokra, hóviharokra kell számítani, amely vasárnap is folytatódik.
Péntek hajnalban az ország leghidegebb pontja ismét a Nógrád megyei Zabar település volt, ahol mínusz 20,5 fokot mértek; előző nap mínusz 21,6 Celsius-fok volt a településen a hőmérséklet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!