Közélet

2012.08.30. 09:15

Minden játszótéri eszközről tudnia kell a fogyasztóvédelemnek

A játszótéri eszközök üzemeltetői kötelesek augusztus végéig tájékoztatni a fogyasztóvédelmi felügyelőséget a tér, illetve az azon lévő eszközök számáról és azok állapotáról. Az adatlapok begyűjtésével párhuzamosan Békésben is tart a játszóhelyek ellenőrzése.

Hírlap-összeállítás

Az országban 11 ezer köztéri játszótér van. Az augusztus végéig beérkező adatlapok összesítésével azonban teljesebb képet formálhat a fogyasztóvédelem, ugyanis a önkormányzati mellett az egyéb fenntartású, például élményfürdőkben vagy egyházi iskolában épített játszóhelyekről is információt kapnak.

Az adatszolgáltatást előíró rendelet idén tavasszal lépett életbe, akkor kezdődött és az ősz végéig tart a játszóterek fogyasztóvédelmi vizsgálata. A hatóság a tavaly még kétévente, ma már négyévente kötelező időszakos felülvizsgálatról született jegyzőkönyvből is kap. Ezen követhetik a felmerült hiányosságokat, illetve tájékoztatást kérhetnek a fenntartóktól, mit tettek a jobbítás érdekében.

– A közterületi játszóterek jobb állapotúak, fiatalabbak az eszközök. Nem ritka a térfigyelő kamerás és kerítéses védelem. Az intézményi játszóeszközöknek sokszor hiányzik a megfelelőségi tanúsítványa és az időszakos felülvizsgálatot sem mindig végeztetik el – osztotta meg tapasztalatait Szebegyinszkiné Uhrin Mária, a Békés Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének igazgatója.

Jellemző hiányosságokat is említett: például balesetveszélyesek a kopott, lötyögő alkatrészek. A fa, mint élő anyag is fokozott figyelmet kíván, hiszen hajlamos a deformitásra, repedésre, szálkásodásra, továbbá idővel csökkenhet a teherbírása.

Csabacsűd tágas játszóterének állagmegóvására, karbantartására nem csak az önkormányzat, hanem a szülők is odafigyelnek. Tavaly például az anyukák, apukák összefogtak és önkéntes munka keretében maguk festették át a játszóeszközöket, még járdákat is építettek.

Szarvason az utóbbi időben szinte minden évben új játszóteret avattak. A meglévők felújításáról is gondoskodnak. Az első, uniós normáknak megfelelő, fából készült eszközökkel felszerelt játszótér annak idején a Kossuth-téren épült, ezt a közelmúltban felújították. A külterületi Ezüstszőlőben is tetszetős fajátékok várják a kicsiket. A Zöldpázsit-téren a kicsiknek játszótér, a nagyobbaknak gördeszkapálya épült. Utóbbi némi zajjal is jár, éppen ezért választották a kevésbé sűrűn lakott környéket.

Vannak olyan települések is a megyében, ahol nincs köztéri játszótér. Közéjük tartozik Dévaványa, bár itt a művelődési ház udvarán elhelyeztek játszóeszközöket, melyeken azonban csak az intézmény nyitvatartási idejében lehet játszani. Ennek előnye, hogy így megelőzhetők az éjszakai rongálások.

— Békéscsabán jelenleg negyvenhét játszótér található — tájékoztatta lapunkat Császár Judit, az önkormányzat városüzemeltetési osztályának helyettes vezetője. Elmondta, ezek között akadnak olyanok, melyeket nemrégiben alakított ki, illetve újíttatott fel a helyhatóság. Ezenfelül néhányat el is bontottak. A szakembertől megtudtuk, a játszóterek állapotát jogszabályi rendelkezés alapján az önkormányzat üzemeltetéssel megbízott partnere hetente ellenőrzi. Tavaly egyébiránt városszerte körülbelül félmillió forintba került a megyeszékhelynek a megrongált játszótéri elemek pótlása.

A játszóhelyen kell tartani a szemét az üzemeltetőknek

A játszóterek állapotát különböző rendszerességgel eltérő alapossággal ajánlott vizsgálni az üzemeltetőknek. A mindennapi szemrevételezés végrehajtására, illetve a dokumentálására egy embert kell kijelölni, így a frissen felmerült hibák és az egyéb balesetveszélyes körülmények is kiszűrhetőek. Nemcsak az eszközöket kell megnézni ilyenkor, hanem a talajt is, például azt, van-e a fűben összetört, otthagyott üveg. Az úgynevezett operatív ellenőrzés egy-három havonta történik a tereken. Évente átfogó ellenőrzést kell elvégezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!