Közélet

2013.11.27. 08:04

Műtéteket halasztottak el a vérhiány miatt

Az utóbbi hónapokban jelentősen visszaesett a véradások száma Békés megyében is. Olvasói jelzések szerint bizonyos vértípusok esetében részleges hiány is fellépett, ami miatt műtéteket is el kellett halasztani. A szakemberek mindenkit arra kértek, hogy ha tehetik segítsenek, mert ezzel életet menthetnek.

Papp Gábor

— Az utóbbi hónapokban, a nyári időszak óta valóban meglehetősen ellentmondásos helyzet alakult ki a vérellátás területén — nyilatkozta lapunknak dr. Kövesdi József, a gyulai Pándy Kálmán kórház orvosigazgatója. Mint elmondta, véradás szempontjából hol jobb, hol rosszabb hetek váltják egymást. Az előző hét például visszaesést hozott, míg ezekre a napokra már konszolidálódott a helyzet.

Kérdésünkre a szakember megerősítette, a vérkészleteket országosan tartják nyilván, azokat az Országos Vérellátó Szolgálat osztja szét.

— Minden egyes deci Békés megyében leadott vér papíron az OVSZ-hez kerül, s annak felhasználása is szigorú szabályok szerint történik — hangsúlyozta dr. Kövesdi József.

Az említett visszaesés egyébként valóban okozott már gondokat, halasztható műtéteket el kellett tolni, mert nem volt megfelelő mennyiségű vér. Sürgős balesetek miatti beavatkozást, halaszthatatlan műtétet azonban egyetlen esetben sem.

— Mindenkit kérünk arra, hogy ha lehetőségei engedik, segítse vérével a betegek gyógyulását. Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az ünnepek előtt, a munkanapnak számító szombatokon is nyitva tart a véradó központ Gyulán — ecsetelte az orvosigazgató. — Ha esetleg nem azonos a vércsoportja valakinek azon rokonával, barátjával, akinek segíteni szeretne, akkor is fontos, hogy vért adjon, mert cserébe megfelelő vér érkezhet.

— Túlságosan bőséges készletekkel szinte soha nem rendelkezünk, és időnként bizony komoly nehézségekkel küzdünk — nyilatkozta lapunknak dr. Bozó Mária, a Békéscsabai Területi Vérellátó kivizsgáló orvosa. A szakember hozzátette, a sürgős műtéteket soha, viszont adódnak olyan helyzetek, amikor a tervezett műtéteket néhány esetben el kell halasztani. Sokszor segít, hogy egy-egy, már előzetesen ismert beavatkozás előtt az érintett igyekszik rokonait, ismerőseit mozgósítani, akik az irányított véradásokkal segítenek.

— Tapasztalataink szerint gondok elsősorban nyáron fordulnak elő, amikor a véradók egy része mezőgazdasági munkákat végez, másik komoly hányada pedig nyaral — ecsetelte dr. Bozó Mária.
A szakember kérdésünkre kiemelte, ahhoz, hogy valaki vért adhasson be kell töltenie a 18. évet, illetve el kell érnie az 50 kilogrammot, jó közérzettel kell rendelkeznie. Fontos, hogy érezze magát egészségesnek, s maximum egy órát rá kell szánnia.

— Nagyon fontos, hogy itt nem laborvizsgálatról van szó, ezért enni és inni is kell előtte — fogalmazott. TAJ-kártyát, személyi igazolványt és lakcímkártyát is vigyen minden véradó magával.

— A véradók néma hősök, akiket tisztelet illet a segítségért — fogalmazott elöljáróban dr. Párducz László, a Pándy Kálmán kórház szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvosa. A Magyar Vöröskereszt Békés megyei szervezetének elnöke, az országos vezetőség tagja hangsúlyozta, lehetőségeikhez mérten igyekeznek is megköszönni a donorok segítségét.

— Gyulán például belépőjegyet kapnak a Várfürdőbe azok, akik vért adnak. Ha pedig ezt kórházi dolgozók teszik, akkor egy szabadnappal jutalmazzák őket — szögezte le. — A megye több részén is hasonló akciókat szerveznek.

Mint mondta, ösztönözni szeretnék az ilyen jellegű kezdeményezéseket. Várják azoknak a cégeknek, vállalkozásoknak a jelentkezését, akik hasonló felajánlásokkal tudnák támogatni a Vöröskereszt által szervezett, ilyen jellegű eseményeket.

— Mindenkit kérünk, hogy segítse a véradásokat, hiszen életeket menthetnek, emberek gyógyulásához járulhatnak hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!