Közélet

2012.02.09. 16:33

Nagyüzem van a kórházakban

A nagy hidegben egyre többen küszködnek meghűléssel, légúti panaszokkal. A gyermekek közt a legtöbb a beteg, hiszen a zárt közösségekben gyorsabban adják át egymásnak a fertőzést.

Cs. R.

Az elmúlt héten 134-en keresték fel influenzára hasonlító tünetekkel az figyelőszolgálatba bevont háziorvosokat. Ez a betegszám 47 százalékkal több, mint az előző héten. A megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének orosházi és szarvasi kistérségi intézetének illetékességi területén már járvány alakult ki.

A betegek több mint fele 14 évnél fiatalabb, 34 százalék fiatal felnőtt korú.
Az Országos Epidemiológiai Központ Vírus Laboratóriumában Békés megyéből származó minták közül eddig egy lett pozitív, abban szezonális influenza vírusát mutatta ki a vizsgálat.

Békéscsabán, a Réthy Pál kórház gyermekosztályán sok a mandulagyulladással, gégegyulladással, tüdőgyulladással, arcüreg- és középfülgyulladással kezelt gyermek. Magas láz szövődményeként lázgörcsös állapotban is vettek fel gyermeket. A pácienseik többsége hatéves, illetve annál fiatalabb.

— A laboratóriumi eredmények alapján is elmondhatom, hogy bakteriális eredetű fertőzések állnak a háttérben — tájékoztatott dr. Baji Sándor, a gyermekosztály vezető főorvosa. Egy-egy gyermek mellé egy hozzátartozó fekhet be. A kis betegek védelmében azt kérik, egyszerre egy személy látogasson, csökkentve az esélyt, hogy ily módon kerüljön be kórokozó.

A patikákban is szemmel láthatóan emelkedik a légúti fertőzéses betegek száma. Most is a legkisebbeket érte el legelőbb a betegség, a zárt közösségekben ők a legkiszolgáltatottabbak.

A Békés Megyei Hírlap február 10-ei számából kiderül, a felírt gyógyszereken kívül milyen készítmények fogynak a gyógyszertárakban, mik segítenek a betegségek megelőzésében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!