Közélet

2013.02.12. 08:09

Napi pár ezer forintból él a tizenhárom tagú család

Tizenegy gyermeket nevel Vésztőn az Erdélyi házaspár. A kilenc éves Gergő súlyos betegségben szenved. A gyógykezelésre alig marad kerete a családnak, hiszen a mindennapi megélhetésük is nehézkes.

L. B.

Fotó: Imre György

Egy kis ház, ám annál nagyobb gyermekricsaj fogadott Vésztő szélén, a Vajda utca 4. szám alatt. Erdélyi József és felesége a konyhába invitált, ahol egy régi Salgó kályhában ropogott a fa, előtte pedig egy ládikában sorakozott szépen felpakolva a többi tűzrevaló. Gergő kiszaladt a gyermekszobából, egyenesen szüleihez ment. Mivel nem tud szóban kommunikálni, így kézzel mutogatott, hogy mit is szeretne.

– 19 hónaposan bénult le a fél oldalára – magyarázta Erdélyi Józsefné. Elmondta, azóta sem tudni, mindez miért következett be. A fiú állapota folyamatosan romlik. Tavaly olyan rosszul lett, hogy a szeme is felakadt, mentők vitték el. Nemrég pedig kiderült, hogy már nem is csak egyik oldalára, hanem mindkettőre lebénult a kisfiú. Orosházáról Szegedre irányították őket egy kivizsgálásra, de a család anyagi lehetőségei szűkösek, nem tudnak elutazni.

– Itt írták le, hogy milyen fejlesztésekre lenne szüksége – mutatott egy egész oldalnyi szöveget. A papírt Budapesten, a Mozgásjavító Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben állították ki. Az Erdélyi házaspár másfél éve veszítette el a kilenc éves Dávidot, aki a Gergőéhez hasonló betegségben szenvedett. Az édesapa, József kezeiben hunyt el. Legalább egy tucat fénykép őrzi emlékét.

– Nem szeretnénk őt is elveszíteni. Műtötték már sokszor, de egy precíz és hatásos kezelést szeretnénk – tette hozzá az édesanya. Gergő közben a falhoz szaladt, feje tetejére tette a kezét, hogy mennyit nőtt. Egy óvatlan pillanatban pedig kivett a hűtőszekrényből egy doboz tejet, belekortyolt.

– Ha hazaér Békésről, a speciális iskolából, egy litert is képes meginni. Egy nap összesen hat liter tejet, négy kenyeret elfogyaszt a család.
A családfő és a nagyobbik gyerekek alkalmi munkákat vállalnak, emellett a családi pótlékból élnek, esetenként az önkormányzattól is remélhetnek segítséget.

A Juhász Sándor vezette református gyülekezet is kenyeret, tésztát, vajat ad. Az édesanya nővére Nyíregyházán lépett kapcsolatba az Élet a kezedben alapítvánnyal, mely szintén gyűjt, a 10700048-54270846-51100005 számlaszámon számítanak adományokra – a megjegyzés rovatban fel kell tüntetni: „Gergő gyógykezelésére”.

– Egy nap néhány ezer forintból kell megélni, ami egy ekkora családnál képtelenség, tizenhárom lélekre kell főznöm. A rezsi is több tízezer forintot emészt fel – folytatta Erdélyi Józsefné, hogy a 22 éves Renátáról, a 17 éves Józsefről, a 16 éves Ádámról, a 13 éves Nikolettáról, a 9 éves Gergőről, a 8 éves Richárdról, a 7 éves Róbertről, a 6 éves Bencéről, a 4 éves Erikáról, a 3 éves Ákosról és a 2 éves Balázsról, tehát egy egész labdarúgó-csapatról is gondoskodnia kell.

– Egyetlen ajándéka a gyerekeknek, hogy bekötettük a tévét, legalább mesecsatornát tudnak nézni – fogalmazott az édesanya, miközben mutatta a szekrény tetején lévő kis kosarat, hogy annyi játékon kell osztozkodnia – és néha összevesznie – a kicsiknek. Erdélyi József elmondta, négy hónappal ezelőtt került legutóbb hús az asztalra. Tegnap is krumplistészta várta a családot. Gyümölcsről álmodozni sem mernek, olyan sokba kerül.

Erdélyiék elmondták, minden segítséget szívesen fogadnak. A gyerekek bizonyosan a játéknak örülnének a leginkább, illetve ruhaneműnek és cipőnek. A háziasszony pedig tartós élelmiszernek, hogy legyen miből etetni a tizenhárom fős családot. Illetve minden vágya egy automata mosógép, hiszen most csak a kádban, kézzel tud öblíteni és mosni, mert az eddigi berendezés rendszeresen leveri a biztosítékot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!