Közélet

2012.03.08. 09:48

Négy órán át várakozott a kórházi folyosón a kismama

Négy órán át várakoztattak egy nyolc nappal korábban szült fiatalasszonyt az orosházi kórház folyosóján. Az intézmény szerint nem történt mulasztás.

K. E.

Felháborodott mezőkovácsházi asszony kereste szerkesztőségünkkel a kapcsolatot. Lányát, nyolc nappal a császármetszéses szülése után szívtáji panaszok miatt az orosházi kórházba utalta az ügyeletes orvos.

A fiatalasszony több mint négy órát ült a sürgősségi részleg folyosóján, mire egy kórteremben lepihenhetett. A kórház szerint nem történt mulasztás.

— Lányom február 24-én egészséges fiúgyermeknek adott életet az orosházi kórházban. A kicsi császármetszéssel jött világra. Március 1-jén engedték őket haza, majd március 3-án este a lányom szívtáji szorítást érzett a mellkasában. Másfél óra alatt kétszer járt nála az ügyeletes orvos, EKG-t is készített. Beutalta az orosházi kórházba, ahová mentő vitte be a kicsijével együtt — mesélte a nagymama, Szabó Jánosné. Azt már az anyukától, Lengyel Viktóriától tudtuk meg, hogy a kis Dávidot felvitték a gyermekosztályra, tőle pedig vért vettek, majd egy újabb EKG-vizsgálat következett.

— Ezután kiküldtek a váróba, ahol este tíz órától hajnal kettőig üldögéltem. Akkor felvittek az urológiára, azt mondták ott van hely. Nem ez a gond, hanem az, hogy nagyon rossz volt a folyosói várakozás. A friss sebemnek sem tett jót. Közben a mezőkovácsházi mentősök segítségével jutottam fel a kisfiamhoz a gyermekosztályra, hogy végre megetethessem — mondta Lengyel Viktória.

— Fél hatkor már újból a folyosón ült vérvételre várva a lányom, majd fél 10 körül közölték vele, hogy hazamehet —  adott hangot véleményének Szabó Jánosné. — Felháborítónak tartjuk, hogy egy frissen műtött anya szinte az egész éjszakát a folyosón töltse étlen, szomjan, várva, hogy mi lesz a sorsa. A régebbi leleteit sem kapta vissza, amit és az élettársának sem adtak ki később. A betegjogi képviselővel már felvettük a kapcsolatot és ügyvédet is keresünk. Elfogadhatatlan, ami betegellátás címén ezen az osztályon történik.

Állapota alapján nem volt indokolt a felvétele, megfigyelésre maradt bent

— A hölgyet, ahogy a mentő behozta, munkatársaink szinte azonnal megvizsgálták. EKG-t készítettek, vért is vettek tőle. Akkor már fizikálisan jól volt, nem voltak panaszai. A sürgősségi osztályon nem volt férőhely. A folyosón a vérvizsgálat eredményeire kellett, hogy várjon, nem pedig azért mert az orvosok nem figyeltek oda rá.

Miután elkészült a lelete, kiderült, nem indokolt a kórházi felvétele, de megfigyelésre bent tartották — mondta dr. Kalmár Mihály, az Orosházi Városi Kórház főigazgatója, aki azt is hangsúlyozta, a fiatalasszonyt helyhiány miatt helyezték el éjszakára az urológiai osztályon.

— Kora reggel már valóban ismét vérvételre várt. Úgy értesültem, ennek az volt az oka, hogy egy beteget újra kellett éleszteni — nyilatkozta dr. Kalmár Mihály, aki arról is beszélt, a korábbi leleteket azért nem adták ki a mezőkovácsházi fiatalasszony élettársának, mert a betegekkel kapcsolatos anyagok kezelésére szigorú szabályok vonatkoznak.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!