Közélet

2016.03.31. 18:05

Nem végezték el az MR-vizsgálatot, mert nem fért el a gépben

„Testi adottságai miatt” nem tudták elvégezni a vizsgálatot a korszerű MR-berendezéssel Békéscsabán, a Réthy Pál kórházban Toldi Györgynén – a 62 éves békéscsabai nő mutatta is az erről szóló dokumentumot.

L. B.

Az intézménynél erre reagálva azt közölték, hogy a vizsgálat során a páciensekre tekercseket helyezhetnek fel, és ha az túllép egy bizonyos méretet, hatvan centimétert, akkor az MR-beavatkozást nem lehet megoldani.

– Elvileg harminc percig kellett volna a gép alatt feküdnöm, de annyira préselt, hogy ötöt sem bírtam ki – mondta Toldi Györgyné, hozzátéve, hogy huszonhárom éve jár vizsgálatokra, és már kétszer kerekedett felül az emlőrákon. Most egy ultrahang-vizsgálatot követően, onkológiai kérés alapján volt szükség az MR-re. Állítása szerint azonban azt azért nem lehetett végrehajtani, mert „túlsúlyos”, és hogy a gép terhelhetősége mindössze nyolcvan kilogramm.


Ezt viszont nem erősítették meg a Réthy Pál kórháznál, sőt, azt mondta dr. Nédó Erika orvosigazgató, hogy az úgynevezett páciensasztal terhelhetősége 250 kilogramm. Az alagútátmérő pedig 60 centiméter. Mint fogalmazott, a betegre a vizsgálat típusától függően különböző tekercseket helyeznek fel, és ha így az átmérő túllépi az említett méretet, vagyis 60 centimétert, akkor az MR-beavatkozás valóban nem kivitelezhető.

Az intézménynél elmondták, hogy az MR-berendezéshez közbeszerzési eljárás keretében jutottak hozzá, pályázati finanszírozás, pénz felhasználásával, igénybe vételével. A készüléket a Philips gyártotta, származási helye pedig az Európai Unió. Hangsúlyozták, örömteli számukra, hogy lehetőségük nyílt egy új és korszerű MR-berendezés beüzemelésére, ezt a típust egyébként már sok helyen alkalmazzák Magyarországon.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]
– Azt mondták, hogy majd sűrűbben végzik el az ultrahangos vizsgálatot, viszont a véleményem szerint az nem olyan pontos, nem mutat olyan sok mindent, mint az MR, a kettő között óriási a különbség – folytatta Toldi Györgyné, kiemelve, nemcsak róla van szó, hanem másokról is, a sorstársai érdekében fordult lapunkhoz panaszával. Tudomása szerint egyébként nem ő volt az egyetlen, sőt, már a tizenkettedik, akit „testi adottságai miatt” elutasítottak.

Ezt azonban nem erősítették meg a Réthy Pál kórházban, ahol lapunk azon kérdésére nem válaszoltak, hogy mi lesz azokkal, akiket „testi adottságai miatt” elutasítottak, hol végzik majd el az MR-vizsgálatot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!