Közélet

2015.02.09. 19:20

Perceken múlhat az emberi élet

Címkék#Beol-poll

A statisztikák szerint Magyarországon minden félórában meghal valaki hirtelen szívhalál következtében. Ezt a számot akár ötven százalékkal lehetne mérsékelni, ha mernénk és tudnánk alkalmazni a hatékony mellkasi kompressziót.

Papp Gábor

Fotó:

— Évente 36 ezer hirtelen szívhalál következik be Magyarországon. Sajnos, csak az 5-10 százalékukat tudjuk megmenteni — nyilatkozta lapunknak Kárász László. Az Országos Mentőszolgálat Dél-Alföldi Regionális Mentőszervezetének Békés megyei vezető mentőtisztje elmondta, ha a helyszínen megkezdik az újraélesztést, s a mentők kiérkezéséig és hatékonyan alkalmazzák a mellkasi kompressziót, akkor a betegek 50, de akár 60 százaléka is túlélhetné a hirtelen szívhalált.

— Sajnos az elsősegélynyújtás, így az újraélesztés sem része a Nemzeti Alaptantervnek. Az iskolák azonban egyáltalán nem közömbösek a téma iránt, viszonylag gyakran hívnak minket rendkívüli osztályfőnöki órákat tartani, sőt, olyanra is akadt példa, hogy egy intézmény pályázati forrást nyert el, és annak segítségéve egy több alkalomból álló tanfolyamon taníthattuk meg a pedagógusoknak, diákoknak a legfontosabb tudnivalókat. A gyerekek, fiatalok nagyon fogékonyak voltak, gyorsan és hatékonyan elsajátították az újraélesztés ismérveit.

Kárász László kérdésünkre kitért arra is, hogy más korosztályok is szívesen bekapcsolódnak a foglalkozásokba. Nem is olyan régen egy felnőtteknek szervezett programon egy 92 éves hölgy is megtanulta a mellkasi kompressziót.

— A tudomány egyébként folyamatosan változik, így évente érdemes felfrissíteni a korábbi tudást — tette hozzá Kárász László.


A vezető mentőtiszt kérésünkre az újraélesztés lépéseiről is tájékoztatást adott.
1. Győződjünk meg arról, hogy biztonságos-e a helyszín. A sérült, a jelenlévők és saját biztonságunkra is figyelni kell!

2. Ezután szólítsuk meg, illetve a vállainál fogva határozottan, de óvatosan rázzuk meg a sérültet!

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Fotó: Imre György
[/caption]
3. Ha a sérült nem reagál, hívjunk segítséget!

4. Hajtsuk hátra a sérült fejét, fogjuk meg a homlokát és az állát! Fülünket helyezzük a sérült orrához, közben figyeljük mellkasának mozgását, tíz másodpercig vizsgáljuk a sérült légzését! Szemünkkel látjuk a mellkas mozgását, fülünkkel hallhatjuk, érezhetjük a légáramlást.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Fotó: Imre György
[/caption]
5. Ha nincs légzése, hívjunk mentőt a 104-en. Ha időközben érkezett segítség, kérje meg, hogy hívjon ő mentőt a megkezdett újraélesztéshez.

6. Kezdjük meg az újraélesztést! Tenyerünket kulcsoljuk össze, alsó tenyerünket helyezzük a mellkas középvonalába, a szegycsont alsó harmadára és kezdjük el a mellkas-kompressziót!

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Fotó: Imre György
[/caption]
7. A mellkast körülbelül 5-6 centiméter mélyen nyomjuk le, másodperceként kettő, percenként minimum 100-120-as frekvenciával. Egyszerre 30 lenyomást végezzünk!

8. A 30 mellkas-kompressziót két befúvás követi. Hajtsuk a sérült fejét hátra, fogjuk be orrnyílásait. Hüvelykujjunkkal fogjuk meg az állát, enyhén nyissuk ki a száját, majd fújjuk be a normál légvételnyi levegőt.
Abban az esetben, ha a befújást valamilyen okból nem tudjuk kivitelezni, hagyjuk ki ezt a lépést.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Fotó: Imre György
[/caption]
9. Ezután a 30 mellkas-kompressziót és a 2 befúvást alkalmazzuk felváltva, a mentők érkezéséig.

Segélyhívás esetén egyébként a mentés irányító is segít ezekben a lépésekben. Nem egy alkalommal mentettek már így életet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!