Közélet

2014.12.15. 16:34

Prima-díjjal tüntették ki a megyei származású orvost

Tudomány kategóriában a megyei származású, békéscsabai kötődésű dr. Krasznai Magdolna orvos, egyetemi adjunktus érdemelte ki a VOSZ Közép-magyarországi Regionális Szervezetének Prima-díját.

L. B.

- Már gyermekként eldöntötte, hogy a gyógyításnak szenteli az életét?
- Igen, gyermekkori álmom teljesült, amikor 1973-ban felvételt nyertem a budapesti Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karára. A diplomám megszerzése után a fül-orr-gégészeti klinikán helyezkedtem el, és immár 35 éve itt dolgozom. A klinikai munka mellett több mint 10 éve vezetem az allergológiai szakambulanciát, illetve két éve a szaglás és ízérző központot. Négy szakvizsgám van, fül-orr-gégészeti, gyermek fül-orr-gégészeti, allergológia- és klinikai immunológia, illetve az audiológia területén.

- Mi az, ami érdekességet jelent a fül-orr-gégészeti területen?
- A szagláscsökkenés a lakosság mindössze egy százalékát érinti, és leggyakrabban mi, fül-orr-gégészek találkozunk ilyen panasszal. Azonban különböző belgyógyászati, neurológiai, pszichiátriai kórképekben is előfordulhat. Sokáig csak az elhanyagolt érzékelések közé sorolták, mert a legtöbb kolléga csak legyint, és azzal igyekszik vigasztalni a beteget, hogy legalább nem a látásával vagy a hallásával van a probléma. Pedig a betegnek szüksége van a gondos kivizsgálásra, hogy nem áll-e a háttérben egyéb súlyos probléma, valamint a megnyugtatásra, hogy másoknak is lehetnek hasonló tünetei, panaszai.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Fotó: attekovacs.com
[/caption]
- Megnyugtató lehet a dr. Barna Istvánnal közösen kiadott könyve is.
- A belgyógyász kollégával közösen szerkesztettük és írtuk az Ahhoz képest... - 50 felett egészségesen című könyvet, amiben életmódbeli, egészségmegőrző tanácsokat gyűjtöttünk össze.

- Azonban nemcsak a középkorúakkal, hanem a fiatalokkal is foglalkozik.
- Több mint 30 éve részt veszek a medikus, a rezidens és a szakorvosi képzésben, allergológiai és fül-orr-gégészeti konferenciákon is szerepelek. Örömmel, büszkeséggel tölt el, hogy tudományos diákkörös hallgatóim a konferenciákon előadnak, rendszeresen díjazottak is.

- Több helyen is olvashatók tanácsai, illetve olykor a televízióban is szerepet kap szakértőként.
- Igen, a tudományos publikációim mellett rendszeresen írok felvilágosító, tájékoztató cikkeket fül-orr-gégészeti, gyermek fül-orr-gégészeti, allergiológiai témakörökben.

- Hogyan töltődik fel a mindennapokra?
- A szabad időmben szívesen olvasok, illetve a párommal rendszeresen színházba, moziba járunk, sportolunk.

Névjegy

Dr. Krasznai Magolna Endrődön született, majd szüleivel Békéscsabára költözött, a 9-es általános iskolában és a Kemény Gábor szakközépiskolában végzett. A szülei a mai napig a békési megyeszékhelyen élnek, így rendszeresen hazajár látogatóba, a megyéhez nagyon sok barát és emlék köti.

Mint kifejtette, szakmai sikerei eléréséhez elengedhetetlen kedvese, Farkas József önzetlen segítsége, támogatása. Nagyon büszke felnőtt, már önálló lányaira, akik mindenhol képesek megállni a helyüket.


 

Mint kifejtette, szakmai sikerei eléréséhez elengedhetetlen kedvese, Farkas József önzetlen segítsége, támogatása. Nagyon büszke felnőtt, már önálló lányaira, akik mindenhol képesek megállni a helyüket. Fotó: attekovacs.com -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!