Közélet

2012.01.11. 19:55

Szembefordíthatja a beteget az orvossal az új szabályozás

Bizalmat és időt veszíthetnek az orvosok és a betegek a gyógyszerrendelésre, valamint az életmódváltásra vonatkozó szigorítással. Az állam azt reméli, sikerül visszafogni a gyógyszertámogatásra költött forintokat.

Cs. R.

A Széll Kálmán terv szerint a ciklus végéig 120 milliárddal, a büdzsé harmadával szűkítenék a gyógyszerek támogatását. A tervek szerint 2012-ben 83 milliárddal faragnák le a támogatáskiáramlást. Márciustól az orvosok alapesetben egy vényen egyszeri kiváltásra, legfeljebb harminc napra elegendő gyógyszermennyiséget írhatnak fel.

— A betegek elsősorban kényelmi szempontból szívesen vették, ha a három havi gyógyszeradagjukat egyszerre írtuk fel. Ennek a jövőben sem lesz akadálya: annyi a változás, hogy az egy-egy havi mennyiséget külön receptre írom fel, s rajtuk feltüntetem a kiválthatóság leghamarabbi időpontját.

A beteggel tehát változatlanul három havonta találkozom, ő pedig ez idő alatt háromszor megy el a patikába — magyarázta dr. Sonkoly Iván, a megyei orvosi kamara alelnöke, aki szerint a korábbi rendszerben sem emiatt maradt beszedetlen pirula a fiókokban, mivel csak azoknál alkalmazták ezt a gyakorlatot, akiknek az állapota stabil, évek óta a számukra bevált szert szedik, mellette jó az állapotuk, s nem indokolt hamarabbi vizit.

A felírással összefüggő adminisztrációs kötelezettsége viszont kétségkívül megnő az orvosoknak. Bonyolítja a helyzetet, ha a tabletta 50 szemes kiszerelésű, ami napi egyet szedve több mint egy havi adag. Ilyenkor rögzíteni kell, hogy az meddig elég. A 20 szemes kiszerelésnél fordított előjellel, de ugyanez a helyzet.

A szigorító csomag része a betegegyüttműködési program is, amelyet először a keringési problémákkal küzdők és a krónikus tüdőbetegségben szenvedőknél vezetnek be.

Az intézkedés értelmében annak, aki nem szeretne többet fizetni a patikákban, mint eddig, vállalnia kell, hogy mozgással, étrend-, illetve életmódváltással, továbbá rendszeres gyógyszerszedéssel javít az egészségi paraméterein. Ha például valaki nem vesz részt a dohányzásleszoktató programon, vagy azt nem eredménnyel teszi, annak a jelenlegi 1500—3000 forintos gyógyszerköltsége akár duplájára is nőhet.

Dr. Árus Tibor háziorvos előrebocsátotta, a tervezett szigorítást részleteiben nem ismeri, ám az eddig ismertté vált információkból azt szűri le, az ő döntésén múlik, hogy valakinek mennyibe kerül a gyógyszere, ez pedig olyan helyzet, amely szembefordítja a beteget az orvosával, mely árt a bizalomnak.

A témáról és az orvosok véleményéről többet olvashat a Békés Megyei Hírlap január 12-ei számában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!