Közélet

2013.08.25. 18:26

Újabb mentőcsoport alakult Békés megyében

Ünnepélyes keretek között letették az esküt a Vidra Önkéntes Járási Mentőcsoport tagjai vasárnap délelőtt Gyomaendrődön.

Ny. L. - Beol.hu

Vidra mentőcsoport megalakulása

Fotó:

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a gyomaendrődi járási hivatal közös rendezvényén a csapat több részből álló gyakorlaton is számot is adott jártasságáról.

Dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő lapunknak elmondta, a magyarországi katasztrófavédelmi modellben a hivatásos állomány mellett fontosak az állampolgárok, a polgári védelmi szolgálatosok is.

— Az elmúlt évtizedek tapasztalatai rámutattak, hogy utóbbi téren a kiválasztási rendszeren változtatni kell — ecsetelte dr. Tóth Ferenc. — Ezt a célt szolgálják a járási mentőcsoportok is.

Tóth Tibor, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kiemelte: a járási mentőcsoport összetétele idomul a térség veszélyeztetettségéhez. A Hármas-Körös adottságaira, az előforduló rendkívüli időjárási körülményekre egyaránt figyeltek a szervezet létrehozásakor, de egyebek mellett műszaki mentési és egészségügyi komponens szintén működik.

Andó Ágnes, a gyomaendrődi járási hivatal vezetője lapunknak elmondta, hogy harminckét taggal alakult meg a Vidra járási mentőcsoport. Mint megtudtuk, a járás mind az öt településéről, Gyomaendrődről, Dévaványáról, Hunyáról, Csárdaszállásról és Ecsegfalváról egyaránt szerepet vállaltak önkéntesek a csoportban, ahogy számos szakterület is képviselteti magát.

Erdős Norbert Békés megyei kormánymegbízott, országgyűlési képviselő, egy személyben a Békés Megyei Védelmi Bizottság elnöke hangsúlyozta: a katasztrófavédelem ügyében közös, alapvető cél, hogy környezetünk és közösségünk jobbá tételén fáradozva, a rendelkezésre álló kiváló személyi állománnyal és technikai eszközökkel biztosítsák az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságát. Hozzátette: a csoport a segítést, a munkát önként vállaló fiatalokból állt össze.

A kormánymegbízott külön kiemelte dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság korábbi, a Vas Megyei igazgatóság jelenlegi igazgatójának szerepét az önkéntes járási mentőcsoportok kialakításában.

Dankó Béla országgyűlési képviselő ünnepi beszédében kifejtette: gyakorló polgármesterként tapasztalhatta, hogy milyen sokat jelent nehéz helyzetekben a helyben élők munkája, tudása, összefogása. Mint mondta, büszke arra, hogy a gyomaendrődi járási mentőcsoport az országban az első között alakult meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!