Közélet

2008.04.10. 17:10

Hazatért az olimpikon: Ónodi Henrietta Békéscsaba díszpolgára

A megyei jogú város önkormányzata tavaly döntött arról, hogy Barcelona ugrásban olimpiai bajnokságot nyert tornásznője, Ónodi Henrietta díszpolgári címet kapjon. A Lake Cityben élő Ónodi akkor gyermeke születése miatt nem jöhetett haza. A címről szóló oklevelet, gyűrűt és láncot Vantara Gyula polgármester csütörtökön adta át ünnepélyes keretek között a városháza dísztermében.

G. P.

[caption id="" align="alignleft" width="275"] A rendszerváltás óta Ónodi Henrietta a harmadik díszpolgár.
[/caption]Békéscsabán a rendszerváltás óta mindössze hárman részesülhettek díszpolgári címben, Fekete Pál ''56-os forradalmár, Schéner Mihály festőművész és csütörtökön Ónodi Henrietta. Békéscsaba önkormányzata már 2007 elején döntött a címről, ám az egykori tornásznő csak most vállalkozhatott arra, hogy az egyesült államokbeli Lake City-ből hazalátogasson szülővárosába.

A békéscsabai városháza dísztermében egy gombostűt nem lehetett leejteni. Az ajtóban Henrietta édesanyja, Katalin asszony fogadja a vendégeket, a teremben katonás rendben a Torna Club Békéscsaba több csoportja várja a három éve nem látott bajnokot.

A ünnepségen egy rövidfilmet vetítenek, amelyen bepillantást nyerhetünk a barcelonai olimpia előtti készülődésre. A riporter az a Csisztu Zsuzsa, aki szintén betoppan az ünnepségre. A filmkockákon edzői, az Unyatyinszki-házaspár, ahogy Henivel gyakorolnak, az olimpiai falu és előbb a később ezüstöt érő talajgyakorlat. Az ugrásdöntő, ahol Henrietta két emlékezetes ugrással beírja magát a sporttörténelembe, zárásként és a Himnusz hangjai a dobogó tetején pityergő nádszálvékony kislánnyal. A Himnuszt a díszteremben mindenki felállva hallgatja, a méltató beszédét a később az oklevelet, a láncot és a gyűrűt átadó Vantara Gyula polgármester is csak nehezen tudja elmondani.

Maga az ünnepelt is nehezen szólal meg. A köszönetnyilvánítás után kiszólítja magához azokat, akik igazán közel állnak szívéhez: édesanyját, nővérét, Barbarát, edzőit, Unyatyinszkiné Karakas Júliát és Unyatyinszki Mihályt és a már elhunyt édesapjáról, Ónodi Jánosról is megemlékezik. Nekik és persze a címet adományozó város vezetésének is köszönetet mond.

Közben gyermekei, a kétéves Annabella és az alig egy éves Sebestian csendben, türelmesen várja, hogy az a sok néni és bácsi végre békén hagyja anyukát, hogy az végre újra velük foglalkozhasson.

Aratott itthon és külföldön egyaránt

Ónodi Henrietta öt évesen, 1979-ben ismerkedett meg a tornával. Négyszer felnőtt, négyszer mesterfokú bajnok, 1986 és 1997 között 78 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban. 1989-ben felnőtt Európa-bajnokságot nyert, három évvel később 1992-ben lóugrásban világbajnok, majd néhány hónappal később, pályafutása csúcspontjaként olimpiai bajnok.

 

<!-- Hazatért az olimpikon: Ónodi Henrietta Békéscsaba díszpolgára A megyei jogú város önkormányzata tavaly döntött arról, hogy Barcelona ugrásban olimpiai bajnokságot nyert tornásznője, Ónodi Henrietta díszpolgári címet kapjon. A Lake Cityben élő Ónodi akkor gyermeke születése miatt nem jöhetett haza. A címről szóló oklevelet, gyűrűt és láncot Vantara Gyula polgármester csütörtökön adta át ünnepélyes keretek között a városháza dísztermében. G. P. Aratott itthon és külföldön egyaránt Ónodi Henrietta öt évesen, 1979-ben ismerkedett meg a tornával. Négyszer felnőtt, négyszer mesterfokú bajnok, 1986 és 1997 között 78 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban. 1989-ben felnőtt Európa-bajnokságot nyert, három évvel később 1992-ben lóugrásban világbajnok, majd néhány hónappal később, pályafutása csúcspontjaként olimpiai bajnok.

A rendszerváltás óta Ónodi Henrietta a harmadik díszpolgár. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!