Hamarabb érik

Papp Gábor

Akár a piacon, akár a boltokban folyamatosan belebotlok a hírbe, hogy szinte minden gyümölcs hamarabb érik, hamarabb ért ezen a nyáron is a megszokottnál. Nagyon gyorsan leért a cseresznye, és már például lehet kapni savanyítani való dinnyét is, a málna termőterülete pedig vészesen visszaszorult. 

Minden megbolondult, amire mi vásárlók csak kapkodjuk a fejünket, de a termelők, a kerttulajdonosok jóval keményebb kihívások előtt állnak. Az időjárási változások egyre erőteljesebben éreztetik hatásukat, idén a márciusi meleg borította fel alaposan a körülményeket, amire azután jöttek a hajnali, reggeli fagyok, jelentős károkat okozva.

A szakemberek azt mondják, hogy az adottságaink jók a zöldség- és gyümölcstermesztéshez. A talaj kiváló, van víz az öntözéshez, magas a napsütéses órák száma. Utóbbi tényt nehéz befolyásolni, a talaj nagy részt adottság, az öntözés feltételeinek javítása azonban kulcsfontosságú feladat.

Nem volt jó olvasni, amikor a 40 fokban arról szóltak az előrejelzések, hogy ennél többnyire csak melegebb nyarak jönnek. Így lesz feladat bőven, az említett öntözés mellett a később virágzó fajták meghonosítása, a gyümölcsfák védelme, hogy csak néhány dolgot említsünk. 

Egy remek adottságokkal rendelkező agrártérségben, illetve agrárországban megkerülhetetlen, hogy éljünk az adottságainkkal, és ne más országokból kelljen olyan zöldséget, gyümölcsöt, mezőgazdasági terményeket és termékeket behozni, ami itthon is előállítható.