Alkalmazkodás

Vincze Attila

Hetekig csak arról lehetett olvasni, hogy évtizedes melegrekordok dőltek meg vagy éppen annyira kevés csapadék esett, mint korábban szinte még soha. Amit mindannyian a saját bőrünkön tapasztalhattunk meg az elmúlt időszakban, most már a HungaroMet összesítése szerint bizonyos: 1901 óta az idei nyár volt a legmelegebb hazánkban. Mint írták, az átlagos középhőmérséklet országosan 23,5 Celsius-fok volt, ami átlagban 2,7 fokkal haladta meg az 1991-2020-as éghajlati normált. Itt a Dél-Alföldön pedig még magasabb értékeket mértek: a nyári középhőmérséklet többfelé a 25 fokot is meghaladta. A júniusi csapadék még 15 százalékkal volt több mint az átlag, majd a július 69 százalékkal, az augusztus pedig 58 százalékkal maradt el a szokásostól. Nem csoda, hogy 2022 után ismét nagyon komoly aszálykárokat szenvedett a mezőgazdaság.

Tíz nap szeptemberi nyár után a hét elején megérkezett a várva várt hűvös idő és vele együtt a csapadék is. Ezt megtetézve, rég nem látott mennyiségű eső várható a hétvégén országszerte, ami miatt azon túl, hogy számos szabadtéri rendezvényt kellett törölni, úgy néz ki, hogy a környező országokból érkező víztömeg következtében folyóinkon áradásokat is okoz majd. Egyik pillanatban tehát még a szárazságtól és a forróságtól szenvedünk, néhány nappal később pedig már a heves esőzés és annak következményei okoznak gondokat.

Vannak, akik szerint ez már a klímaváltozás jele, ennek pontos megítélését bízzuk a szakemberekre. Az viszont bizonyosnak tűnik, hogy az időjárás egyre komolyabb próbára teszi az alkalmazkodóképességünket. Nincs más hátra, mint a lehető legjobban átvészelni az egyre gyakoribbá váló szélsőséges klimatikus viszonyokat.