Közlekedjünk okosan

Vincze Attila

Bucsa, Csárdaszállás, Dévaványa, Dombegyház, Gyomaendrőd, Körösladány, Szarvas, Tótkomlós – ezek azok a települések Békés vármegyéből, melyek hivatalosan is csatlakoztak az Európai Mobilitási Héthez. Szeptember 16. és 22. között immár huszonharmadjára rendezik meg a környezetbarát és fenntartható városi közlekedést népszerűsítő programsorozatot.

Az elmúlt években hazánkban is egyre ismertebbé vált a kezdeményezés. Nem csoda, hiszen az utóbbi évtizedekben olyan mértékben átalakult a közúton, illetve a településeken zajló gépjárműforgalom, hogy sok helyen már-már elviselhetetlenné, élhetetlenné vált a környezet. Az Európai Mobilitási Hét keretében azokra a problémákra hívják fel a figyelmet, melyek a túlmotorizált közlekedés okoz a városokban és a településeken élők életminőségében, ezen felül a hangsúly a közösségi, kerékpáros, gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességén van.

Békés vármegye jóllehet nem tartozik az ország legforgalmasabb térségei közé, ám számomra mégis meglepő volt olvasni, hogy 75 településből csupán néhányan vesznek részt a kampányban. Érdekes, hogy az alig 370 fős község, Csárdaszállás vállalta a részvételt, míg a vármegye legnagyobb városai hiányoznak a listáról. Igaz több helyen is tartottak a napokban bringás reggelit vagy szerveznek autómentes napot, de ezek különálló rendezvények.

Persze egy teljes hét alatt sem lehet csodát tenni, de bőven lenne tennivaló. Hiszen nap mint nap tapasztalhatjuk, hogy milyen hajmeresztő közlekedési szituációk történnek az utakon. Ideje lenne ténylegesen kihasználni ezeket az alkalmakat, amikor meg lehet ragadni az emberek többségének figyelmét azért, hogy kulturáltabban és tudatosabban közlekedjünk.