Kereskedelmi és iparkamara

2024.08.30. 13:09

Újra bizalmat kapott az eddigi elnök a tisztújító küldöttgyűlésen - galériával

Tisztújító küldöttgyűlést tartott a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara pénteken Békéscsabán, a Békés Vármegyei Kormányhivatal épületében. A küldöttgyűlésen megválasztották többek között Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara tisztségviselőit, küldötteit; míg a jövőről dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt.

Licska Balázs

A tisztújító küldöttgyűlésen a következőképpen megválasztották a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara tisztségviselőit négy évre.

küldöttgyűlés, kamara, tisztújító, értekezlet
Tisztújító küldöttgyűlést tartott a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara. A képen dr. Parragh László, dr. Orosz Tivadar és dr. Rákóczi Attila. Fotó: Lehoczky Péter

A tisztségviselők:

  • elnök: dr. Orosz Tivadar (Békéscsaba); 
  • általános alelnök: Bődi János (Szarvas); 
  • az ipari tagozatból választott alelnök: Szabó Géza (Orosháza); 
  • a kereskedelmi tagozatból választott alelnök: Vozár Márton (Békéscsaba); 
  • a kézműipari tagozatból választott alelnök: Palkóné Zámbó Edit (Békéscsaba). 

Tizenkilenc elnökségi tagról is döntöttek a tisztújító küldöttgyűlésen

A rendezvényen döntöttek a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara 19 elnökségi tagjáról, az ellenőrző és az etikai bizottság tagjairól – mind a három tagozat esetében. Megválasztották a Békés vármegyei kamara küldötteit is a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tisztújító küldöttgyűlésére: Bődi János, Majoros Béla, Szabó Géza, Erdélyi István, dr. Orosz Tivadar, Vozár Márton és Palkóné Zámbó Edit.

A legkisebb és legnagyobb vállalkozásokért is felel a kamara

A kamara a teljes gazdaságért, minden vállalkozásért felel, a legkisebbektől a legnagyobbakig, ami nem egyszerű feladat. A rendszerben közel egymillió cég van regisztrálva, tehát egy hatalmas kört kell érdekében azonos pontra hozni. A kamarának pontosan ezért nehéz is állást foglalnia bizonyos kérdésekben – mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Parragh László, aki több, a jövővel kapcsolatos kérdést is felvetett.

A szakképzés esetében beszélt arról: a kormánnyal tárgyalnak arról, hogy az eddigi sikerekre építve – a kontinens legjobb szakképzési rendszerét építették fel – hogyan tudnának továbblépni, az intézményrendszer irányításában is szerepet vállalnának. Úgy véli, hogy a bértárgyalásoknál is ott kell lennie a kamarának, és szerinte nem biztos, hogy a bérszínvonal összefüggésben van a versenyképességgel.

El kell dönteni, hogy milyen irányban van szükség változásra – folytatta dr. Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, a kamara jövőre lesz 175 éves, a tradíciókat nem szabad feladni. A hagyományokhoz ragaszkodva kell igazodni a világ változásaihoz, és a sarokpontokat jelölő kérdésekre válaszokat kell adni a következő időszakban.

El kell dönteni, hogy milyen irányban van szükség változásra – mondta dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a tisztújító küldöttgyűlésen. Fotó: Lehoczky Péter

Kihívásokkal teli, ám sikeres időszakot zártak Békés vármegyében

Körülményeiben nehéz, ugyanakkor sikeres volt a 2020 és 2024 közötti ciklus – szögezte le a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Orosz Tivadar, megemlítve a koronavírus-járványt, az orosz-ukrán háborút és annak hatásait, az emelkedő árakat, a magas inflációt. Mint fogalmazott, gyakran a túlélés kérdése vetődött fel.

A széleskörű jogosítványainak köszönhetően a kamara egyre eredményesebben működött, sokat fejlődött a hálózata. Egyre több szolgáltatást nyújtanak, közelebb kerültek a vállalkozókhoz, megemlítette, hogy három városban három irodát nyitottak. A szakképzési rendszer átalakítása is erre az időszakra esett, egyre több a tanuló a szakképzésben. Szólt arról is, hogy a Széchenyi Kártya Program hitelei iránt megnőtt az igény és a kihelyezett forrás is.

Meg kell őrizni azokat az eredményeket, amelyeket eddig elértek, és közben meg is kell tudni újulni, így lehet továbblépni – fogalmazott dr. Orosz Tivadar. A Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint párbeszéd kell a kormánnyal, a vállalkozásokkal.

Napi szintű az együttműködés a kormányhivatal és a kamara között

Békés vármegye gazdasági erejére számos tényező hat, befolyásoló tényező a vállalkozások száma is – mondta dr. Rákóczi Attila, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója. Kiemelte: a kamarának kedvező hatása van a gazdaságra, ezért is kezdeményezték az együttműködés újabb alapokra helyezését 2017-ben. Az elmúlt hét évben közös előadásokat, fórumokat, konferenciákat tartottak, a kamara és a kormányhivatal szakemberei között napi szintű a kapcsolat. Ezt a közös munkát folytatnák, Békés vármegye gazdasági helyzetének stabilizálása érdekében.

Őket jelölik majd országos vezetőknek

A küldöttek döntöttek arról, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének dr. Parragh Lászlót, az MKIK jelenlegi elnökét, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara országos küldöttét; általános alelnökének Miklóssy Ferencet, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara országos küldöttét, jelenlegi elnökét; az oktatási és képzési ügyekért felelős alelnökének pedig Bihall Tamást, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara országos küldöttét, jelenlegi elnökét jelölik.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!