Bikák, juhok, tyúkok

2 órája

Állattartó farmon őrzik a mezőgazdasági hagyományokat Tarcsán

Továbbra is sikeresen működik az önkormányzati állattartó farm Köröstarcsán, ahol hízóbikákat, juhokat és tyúkokat egyaránt nevelnek. A szükséges takarmány egy részét továbbra is a település termeszti, és jövőre akár újabb előrelépés is jöhet az állattartó farm életében.

Papp Gábor

Jelenleg tíz hízóbikát tartunk a köröstarcsai állattartó farmon, amelyek novemberi születésűek, már olyan 5 mázsa körüliek, és jövő novemberig értékesítjük majd ezeket az állatokat – emelte ki Bokor Imréné. A telep vezetője, aranykalászos gazda elmondta, a hízóbikák iránt van kereslet, az önkormányzat pedig ezen a téren is folyamatosan fejlesztett az elmúlt éveben. A bikatartást három állattal kezdték, majd szabadtartású színt építettek, ami felváltotta a kezdeti kötött tartást. A szarvasmarháknak így lehetőségük nyílik szaladgálni, az izomzatuk és a húsuk is más, nagyon szépen fejlődnek, és ilyen módon az értékesítési lehetőségek is kedvezőbbek.

állattartó farm, Köröstarcsa
Bokor Imréné mutatta be a köröstarcsai állattartó farmot. Fotó: Bencsik Ádám

Állattartó farm: egymásra épül minden

Miután a telep a közfoglalkoztatási programhoz kapcsolódva működik, a támogatásból beszerzik a borjútápot, illetve emellett az önkormányzat által termesztett saját takarmányból táplálják az állatokat. A farmon a szarvasmarha mellett harminc anyabirkát, illetve egy kost is tartanak. Utóbbi 3 éves, éppen ezért ereje teljében van. A közelmúltban 24 anyabirka ellett meg, és négy alkalommal hármasiker bárányok is születettek. A tudatos tenyésztésnek köszönhetően a felvásárlás rugalmasan működik, van egy állandó parnerük, aki elsősorban külföldre adja tovább, értékesíti tovább a bárányokat.

Bioboltba is visznek  tojásból

Június 30-án négyszáz tojótyúk, jérce érkezett a telepre, amelyek két hét múlva már tojtak, és mára napi 240-250 tojást termel a telep, a régebbi tyúkokat pedig értékesítik, értékesítették. A tojást több módon használják fel, egy békéscsabai biobolt az állandó vásárlójuk, az egyik helyi üzlet is vesz a tojásokból, illetve a helyi konyha is használja az alapanyagot.

Éjszaka is dolgoznak, ha kell

Helyben úgy tartják, hogy a rendezettség és a szakértelem a farm sikerének titka. Bokor Imréné és munkatársai óriási odafigyeléssel dolgoznak, a telepvezető éjszaka is ugrik, ha például egy anyabirka elleni készül.

Bárányokat is tartanak. Fotó: Bencsik Ádám

– Általában ennek van előjele is, beesik a birka horpasza, vagy kaparászik az anyaállat – emelte ki kérdésünkre. Fejlesztésekre is készülnek, a saját helyiségüket leburkolják majd, és szénatárolót is építenek majd.

Előrelépnének több tekintetben

Lipcsei Zoltán, Köröstarcsa polgármestere elmondta, nagyon sokra tartja a farmon dolgozó emberek munkáját, amiért minden elismerést megérdemelnek. – Azon dolgozunk, hogy jövőre az anyagi megbecsülésük terén is előrelépjünk – hangsúlyozta. A polgármester kifejtette, törekednek arra, hogy a mezőgazdasági programjukat összehangolják. – Az idei rendkívüli aszály ellenére van olyan területünk, ahol egy hektáron 88 mázsa kukoricát termesztettünk. Ez nagyban köszönhető annak, hogy bár öntözésre nincs lehetőségük, de ártéri területeink vannak – fogalmazott.

Eredményesen gazdálkodnak

Lipcsei Zoltán korábban elmondta, összesen több mint harminc hektáron gazdálkodnak, a földeken kukoricát, napraforgót, búzát termesztettek. Mint megerősítette, a kukoricából, szalmából, szénából az állattartó telepre is kerül, hiszen – idézte fel – szeretnék, ha a különböző programelemek egymásra épülnének, kiegészítenék egymást.

Lipcsei Zoltán, Köröstarcsa polgármestere nagyon sokra tartja a farmon dolgozó emberek munkáját. Fotó: Bencsik Ádám

Amit lehet, azt az elmúlt években már gépesítettek, a folyamatokat azok segítségével felgyorsították, hatékonyabbá tették. Természetesen a kézi munkaerőre továbbra is szükség van. Az önkormányzat ezen felül gyümölcsössel is rendelkezik, ahol körtét, almát, szilvát, barackot termesztenek.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!